SpisakatOktomvri-ReklИздателство ЕРА с ново заглавие от Джефри Дивър – „Списъкът „Октомври“

Най-оригиналният трилър, който сте чели! 

Една от 100-те най-продавани и харесвани книги за 2013!

Историята започва със самия финал… Първата глава е последната, действието се движи отзад напред. По този повод Дивър казва: „Известен съм с това, че краят на романите ми винаги е изненадващ. Исках да видя дали мога да напиша изненадващо начало.“

Габриела е в напрегнато очакване на новини за отвлечената си дъщеря. Когато най-после вратата се отваря, на прага застават не преговарящите, или ФБР, както тя очаква, а самият похитител, насочил оръжието си към нея.

Два дни по-рано тя получава съобщение, че дъщеря й е похитена. В рамките на 30 часа Габриела трябва да плати половин милион долара и да намери мистериозен документ, наречен „Списъкът „Октомври“, или повече няма да види детето си.

Габриела не е сама в нещастието си. Случайно се запознава с харизматичния и богат Даниел и двамата се впускат в трескаво търсене на списъка. А часовникът безмилостно отмерва времето…

В началото на всяка глава Джефри Дивър е поставил визуални подсказки за читателя под формата на фотографии, които той самият е правил. „Стори ми се уместно, след като главната героиня се занимава с фотография. Исках да изляза от рамките и да дам на читателя нещо повече. Някои от фотографиите са улики, някои илюстрират случващото се, а някои са шеги, които повечето хора няма да схванат, освен ако не прочетат книгата за втори път, което мисля, че ще направят.“ – казва авторът.

Това, което прави „Списъкът „Октомври“ особено оригинален, е разгърнатото действие от драматичната кулминация обратно към изненадващото начало, и всичко само в рамките на 3 дни.

Запазена марка на автора са множеството обрати, интелигентните персонажи и неочаквания край, а действието в книгите му винаги се развива в рамките на няколко дни. Почитателите на Дивър отдавна са разбрали, че да четеш неговите романи е като да играеш срещу гросмайстор – тъкмо си мислиш, че си отгатнал следващия ход, и авторът те хвърля в шах. Острите завои в сюжета на трилърите му са характерна черта, професионализмът в описваните разследвания – без аналог, а напрежението преследва читателите до самия финал. Едно от нещата, които поддържат интереса към романите на Дивър, е умението да изненадва с неочаквани обрати, без да изневерява на стила си.

Дивър е и първият в криминалната литература, който отделя специално внимание на криминологията. По-късно тази идея е разработена от други автори, в телевизионни сериали и филми. А и Райм не е детективът-супермен, който спринтира по тъмни улички, за да залови престъпника. Всъщност милиони почитатели признават парализирания детектив за най-оригиналното откритие в жанра. Останал неподвижен от кръста надолу вследствие на инцидет в метрото, Линкълн Райм е затворен в нюйоркския си дом, а достъпът му до външния свят е неговият партньор Амелия Сакс и цял екип полицаи. В апартамента си Райм разполага с лаборатория, а събраните улики се анализират на място.

Романът „Колекционерът на кости“ е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Жоли в ролята на Алмелия Сакс. Филмът постига значителен успех и по продажби, и по възторжените реакции на зрителите и критиците.

За автора:

Юристът Джефри Дивър предпочел писателския занаят пред скуката на съдебните зали – за радост на многобройните си почитатели.

Още докато следва право и журналистика, в списание „Алфред Хичкок“ се появяват първите му разкази. През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист и той се отказва от адвокатска практика. Следва поредица трилъри, които бързо завладяват територии на пазара, пренаситен от образци на този жанр.

Джефри Дивър се превръща в един от признатите майстори в криминалния жанр. Той е автор на романите „Колекционерът на кости”, „Убийте Райм”, „Дванайсетата карта”, „Часовникаря”, „Спящата кукла”, „Обект № 522”, „Не се обръщай”, „И няколко червени рози”, „Сенчеста зона”, „Пастирът”, „Картбланш”, “Твоята сянка” и „Професионалистите“.

Вашият коментар