Майсторът на пътеписния жанр Колин Таброн прави грандиозно завръщане у нас с книгата „Сред руснаците“ (издателство „Вакон“) – 16 000-километрово пътешествие между Прибалтика и Кавказ, което предлага вълнуващ поглед върху последните години на Съветския съюз.

Колин Таброн изпитва неудържимо любопитство към руските простори, откакто се помни. Решен да узнае какво се крие зад Желязната завеса на един от най-загадъчните региони в света, през 1982 г. британецът прекосява територията на Русия и околните съветски републики с раздрънкания си автомобил „Морис Марина“, който многократно е разглобяван и пренареждан от подозрителните гранични власти.

Потъвайки пласт след пласт в патината на времето, Таброн се губи в сенките на сталинистките небостъргачи, преброжда десетки градове, опустошени от бронираните дивизии на Хитлер, и крачи по Съборния площад в Кремъл редом с духовете на страховитите първи царе. Негостоприемни пейзажи, балансирани от възхищението на ерудирания автор към архитектурата, иконографията и културата на Русия.

Неуморното перо на Таброн ни води както през величествени столици, така и далеч от отъпканите пътеки – в земи от преплетени пасища, гори и живописни градчета. Пристигайки в Суздал, странникът сякаш попада в мизансцен от народна приказка: богато резбовани църкви и притихнали дворове с бели кокошки, в които светът изглежда простичък и подреден. Ала спокойствието нерядко е привидно. Навлизайки дълбоко в огромната територия, властваща над картата, на Таброн все по-често му се налага да се озърта през рамо за белите волги на КГБ.

„Сред руснаците“ получава широко международно признание за съдържащия се в нея социален коментар, а самият Николай Толстой я определя като шедьовър. Сред достойнствата й ярко се откроява дарбата на Таброн да изгражда интимни портрети на хората, с които го събира случайността – докато се среща с дисиденти в занемарени жилищни блокове, пие водка с меланхолични студенти или гостува в дома на латвийски методист, който избира да тъне в бедност пред това да предаде вярата си. Съкровени познанства, които научават пътешественика да не поставя знак на равенство между комунистическата система и народите на Съветския съюз.

Изящно написана и силно проникновена, „Сред руснаците“ ни припомня защо Колин Таброн е считан за един от най-великите автори на пътеписи за всички времена.

За автора:

Колин Таброн е романист и всепризнат автор на пътеписи. Носител е на множество литературни отличия, включително „Хоторндън“ и наградата за пътепис „Томас Кук“. Преди да стане писател, работи в издателския бранш и режисира независими документални филми в Турция, Япония и Мароко. Най-известните му пътеписи включват „Сенки по Пътя на коприната“, „Към една планина в Тибет“, „В Сибир“, „Огледалото на Дамаск“ и „Йерусалим“.

Отзиви:

„Великолепна… Една от най-добрите книги за Русия от години насам.“

                                                                                               New York Times

„Това, което прави книгата толкова увлекателна, е съчетанието у Таброн от естетичната чувствителност на творец и литературното майсторство да предаде тази чувствителност. Той вижда нещата с невинността на младенец и ерудицията на учен.“

                                                                                              Daily Telegraph

„Пътеписната проза никога не е била по-провокативна, проницателна или поетична.“

                                                                                              TimeOut

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here