1„Стара хартия за нова книга“ събра 13 тона хартия за рециклиране и спаси 169 дървета

2520 деца си избраха нова книга като награда от инициативата

На 15 септември 2013 г. пред книжен център „Гринуич“ на столичния бул. „Витоша“ 37 за първи път се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Всяко дете, което с възрастен придружител донесе поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получи нова детска книжка по избор. Инициативата, която организаторите се надяват да превърнат в традиция, цели да покаже на децата как да пазят природата, защо е важно отпадъците да се събират разделно, както и да стимулира интереса им към книгите и четенето. Кметът на София Йорданка Фандъкова е патрон на събитието. Тя заедно с внука си Алекс, който днес е първокласник, предадоха стара хартия и взеха книжка за малчугана.

5Кампанията стартира успешно с 13 тона предадена хартия и 2520 раздадени книги. Благодарение на предадената хартия за рециклиране всички деца, които се включиха в детския празник „Стара хартия за нова книга“ са спасили 169 дървета от изсичане.

Настроението през целия ден беше празнично – децата се забавляваха с интерактивното шоу „Вълшебният свят на Роалд Дал“, посветено на Световния ден на разказвач №1, празнуван в цял свят на 13 септември. Пред книжен център „Гринуич“ се проведе и куиз с въпроси и много награди, а малчуганите научиха защо е важно рециклирането и много любопитни факти от света на книгите. Част от програмата беше и магическото шоу на мистър Джими „Вълшебните контейнери“.  През целия ден децата имаха възможност да гледат 3D филма „Повелителите на рециклирането“, както и да играят на играта „Стани екогерой!“ в уникалния 3D Екобус. В програмата се включиха и младежи от фондация „Светът на Мария“, които обучаваха децата да изработват цветя от хартия.

4Под наслов „Почисти и прочети“ децата се забавляваха през целия ден, участваха в много игри и викторини, получиха над 3000 подаръка и награди от организаторите и партньорите.

Главният редактор на сайта Az-deteto.bg г-жа Мария Дуковска обяви резултатите от тазгодишната кампания на „Забавното лятно четене“ и връчи награди в категориите „Най-четящото дете“, „Най-четящият град“, „Най-четящото училище“ и „Най-четената книга“.  Русе грабна приза „Най-четящ град“, а след него се наредиха Пловдив и София. Най-четящото училище е СОУ „Александър Иванов-Чапай“ от град Белово. След него се наредиха пловдивското ОМГ „Академик Кирил Попов“ и СОУ „Христо Ботев“ от град Русе. 13 годишната Вяра Младенова спечели в категорията „Най-четящо дете“, а Калоян Радославов на 11 години от Русе и Поля Какалова на 10 години от Благоевград се наредиха на второ и трето място.

Град Гоце Делчев спечели специален приз за активно участие в кампанията „Забавното лято четене“, която се връчва за първи път от организаторите за по-малките градове, които се отличават в проект.

Вокална театрална формация „Врабчета“ при столичен Център за работа с деца пяха и танцуваха с младите читатели-еколози. Празникът завърши с подарък от телевизия bTV – концерт на изпълнителите Гита Петкова, Нина Илиева, Николина Атанасова, Христо Младенов и Пламен Борисов от музикалното риалити „Гласът на България“.

„Стара хартия за нова книга“ е събитие в подкрепа на София в кампанията за кандидатура на София за „Европейска столица на културата 2019“.

Инициатори на събитието са „Екопак“, книжен център „Гринуич“ и Столична община, партньори са издателство „Ентусиаст“, „Книгомания“ и кампанията „Забавното лятно четене“, а официален медиен партньор е телевизия bTV. За да се случи събитието заслуга имат и издателствата „Кралица Маб“, „Фют“, „Инфодар“, „Жанет 45“, „Златното Пате“, „Прес“, „Колибри“ и „Бард“, които също предоставиха свои книги, с които да зарадваме всички малки любители на рециклирането. Авторът Иван Раденков реши да подкрепи инициативата и предостави безвъзмездно копия от своята книга „Невероятните приключения на Унки Марлюнки. Книга за татковци“, а„Албо Груп“, партньори на книжен център „Гринуич“, се погрижиха да има много подаръци за всички любознателни деца във викторините.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here