Star Trek Beyond June

Струват ли си допълнителните няколко лева за билет за нетърпеливо чаканото 3D продължение на космическата, половин вековна поредица, „Стар Трек: Отвъд“? Родните и световните разпространители на филма, Форум Филм България и Paramount Pictures, предвидливо пускат лентата само в 3D/IMAX 3D/Luxe/D-Box формат, очаквайки да си осигурят достойно място в бокс офис класациите.

Докато много от вас все още не са гледали „Стар Трек: Отвъд“, то екипът на Cineboom.eu нямаше как да пропусне режисираният от Джъстин Лин трети филм от поредицата и можем да ви помогнем да решите, дали филмът наистина си заслужава да бъде гледан на 3D или Не?

otvud_poster3Вписва ли се? – 5 от 5 точки

Ако ви кажем, че „Стар Трек: Отвъд“ не е филм, който доставя прилично добро 3D изживяване, то ще ви излъжем! Космически кораби навсякъде, свистящи бластерни лъчове от всевъзможни ъгли и това не е нищо! Филмът изпълнява замисълът си по-добре дори и от първите два филма от новата поредица, според нас, като отговорно заявяваме, че 3D ефектите са само един от плюсовете на филма.

Плануване и усилия – 5 от 5 точки

Целият филм е конвертират от 2D в 3D формат, като това е дело на превърналите се в най търсената подобна компания в Холивуд – Stereo-D, която в последно време работи и по 3D-то на „Силата се пробужда“,„Джурасик свят“ и „Лудия Макс: Пътят на яростта“. И този път са се справили са се изключително и не можем да не ги споменем! Личи си, че екипът е отделил много време и усилия, защото има сцени, който със сигурност ще запомните.

otvud_poster2Ефект „Отвъд екрана“ – 3 от 5 точки

За съжаление, няма как да минем и без критика, защото ефекта „Отвъд екрана“ почти изцяло бива изпуснат. Точно този ефект, който ти „вади очите“, за който ходим на 3D, е нещото което почти липсваше тук и се надявахме се да го има в повече от едната сцена от филма.

Дълбочина на образите – 5 от 5 точки

Илюзията за дълбочина на образите в „Стар Трек: Отвъд“, е може би един от най-добрите примери, за добро използване на пространственото 3D възприятие за дълбочина, от „Аватар“ насам. Всичко е кристално ясно, очертано, фона и предния план са подчертани така, че всеки елемент се откроява, а дори и близките кадри на лицата и най-вече на очите, са направени така, че да се открояват с пълен реализъм.

otvud_poster4Яркост на екрана – 5 от 5 точки

През почти цялото време, филмът успява да задържи висока яркост и долър цветови тон на картината. Проблем (ако дори може да се нарече така) отчитаме в една две нощни сцени, но това не може да развали усещането, защото космическите сцени пък са направени така, че в тях има доста ярки и живи елементи. Можем да гарантираме, че проблем с неразличаването на образи няма да имате, освен ако в киното на вашият град не са настроили проектора по правилен за 3D прожекции начин.

Здраве – 5 от 5 точки

При някои 3D филми, в сцени със битки на самолети или космически кораби, с е случвало те да бъдат толкова лошо преправени на 3D, че по време на филма да изглеждат размазани. Другият вариант е и да ви заболят очите в киното, но при гледането на „Стар Трек: Отвъд“, това просто няма да се случи.

otvud_posterКрайна оценка – 28 от 30 възможни точки

„Стар Трек: Отвъд“ определено си заслужава да бъде гледан на 3D, а от вас зависи, дали ще изберете и IMAX 3D. В пъти по-голям екран, по-качествена картина и превъзходен звук на нас ни звучи като добри причини. Винаги че винаги могат да се намерят и негативните страни на стереоскопичните филми, тук те са сравнително по-малко в сравнение с нещата, които наистина си заслужават да бъдат видени на голям екран.
Кликнете тук, за видите и всички останали филми и нашите препоръки „На 3D или НЕ?!“

Вашият коментар