the-accountant-bgЖалко! Много жалко! Само заради заглавието си и изключително ВЯЛАТА и БЕЗХАБЕРНА маркетингова стратегия, този филм НЯМА да напълни кината и да вълнува зрителите.

Ще започна с мнение- ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН! Силен, провокативен, вълнуващ, въздействащ и много, МНОГО хитър филм.

Историята:

Той е математик, който предпочита числата пред хората. Работи като счетоводител за едни от най-опасните престъпници в света. И знае повече тайни, отколкото можете да си представите. И, ако мислите, че счетоводителите са скучни хора, то Бен Афлек със сигурност ще промени мнението ви.

И от тук, мога да ви кажа, че разбрахте АБСОЛЮТНО нищо. Освен едно – Бен Афлек е счетоводител. Това е. И нека така да си остане, докато не влезете в кино салона. Филма се излъчваше цяла седмица предпремиерно, преди да настъпи официалната му премиера на 28.10.2016г. Но това слава богу НЕ успя да развали изненадата и хилядите обрати, с които е натъпкан сюжета.

the-accountant-reviewБен Афлек прави втората най-добра роля в кариерата си, след онази с която ВЛЕЗЕ в Холивуд- „Добрият Уил Хънтинг“. Тук той е въздействащ. Тук той вълнува. Тук той е красив и обаятелен. Тук той е суров и безкомпромисен. Тук той е основна движеща сила. Запазил прекрасната си визия от „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ и съчетал я с характера на „неудачник“, свръх интелигентност и абсолютна безкомпромисност- Бен Афлек е причина номер едно, за да видите този филм.

Историята използва изключително добре приеманата схема в наши дни- да НЕ върви праволинейно. Тя е разкъсана. Нахвърляна. Парченцата се сглобяват с нейното напредване. И естествено ВСЕКИ детайл е важен. Всеки. Обратите са много. На финала на филмът, при едно от последните ГОЛЕМИ разкрития, СЪС СИГУРНОСТ ще се плеснете през устата, защото КАТЕГОРИЧНО ще помните ТОЗИ детайл, но ще сте забравили, че той е ВЪЗМОЖЕН и така идеално се вписва в историята.

Ана Кендрик и Джей Кей Симънс правят не по-малко запомнящи се роли. Ана е точното попълнение към героят на Бен. Симънс е достолепният, безскрупулен директор- какъвто изключително добре умее да бъде. Въздействащи изпълнения!

ben-affleck-accountant-imagesАко трябва да посоча минус- той със сигурност е в операторската работа. Въпреки, че през останалата част от филма, оператора е брилянтен, в екшън епизодите издиша. Голяма част от ръкопашния бой е заснета със „shake camera“, в съчетание с насечен монтаж и шеметно сменяне на гледните точки- зрителят е АБСОЛЮТНО лишен от възможността да запечата образа и да следи безпроблемно случващото се на екрана. Стига се до замазани образи и напрягане за да видиш кой- кого е ударил. Резултатът- невъзможно е!!!

Всички практикуващи тази професия ще отидат да видят филма, заради професията си. И НЯМА да останат подведени. Героят на Афлек демонстрира уникални способности и „мазалото“, на което са подложени счетоводителите ежедневно. Дори в началната сцена, когато се опитва да „хване“ разходи, за фермерската двойка… Реакциите в залата бяха осезаеми- още преди да изрече репликите си, те вече отекваха като предположения от счетоводители (според мен) в залата.

Изключителен филм, с наситен и брилянтно балансиран сценарий. Хитро поднесен, деликатно разбъркан и оставящ те САМ да го наредиш.

ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за гледане!

the_accountant„Счетоводителят“ е в кино салоните в цялата страна. Разпространява Александра Филмс.

Вашият коментар