В разгара на есента издателство „Ентусиаст“ и Любен Дилов-син ще ви говорят за лято и по-точно за „Лятото с тъжните курви“. Новият проект на ексцентричния писател е поредната книжна изненада за феновете и почитателите на умните текстове.

„Лятото с тъжните курви“ е албум със 17 истории и миниатюри, които неизменно започват с изречението: „Това лято всички курви се влюбиха и платената любов бе по-тъжна от всякога…“ Разказите и миниатюрите се появяват анонимно през юли и август във фейсбук профила на проекта СМУТ (Само малки умни текстове) и дълго време читателите са  убедени, че са писани от различни автори и инспирирани от творчеството на скандалната американска фотографка Сали Ман.

onnik_karamfiliyan_picПрез септември 2016 г. Онник Каранфилян създава 17 картини с характерната за автора смесена техника от снимки и графики, вдъхновени от разказите. Така се появява албум със състояния в думи и форми, който предизвиква онова трудноопределимо усещане, когато Бог реши да ти бръкне с пръст в пъпа. Гъдел, гадене, смях и тъга. Но защо Бог ще иска да ти бърка в пъпа, питате се? Може би, за да ни напомни самозаблудата, че сме създадени по негов образ и подобие…

Всяка история и миниатюра в албума е самостоятелно произведение, а самият албум се появява на пазара в две изпълнения: стандартно и луксозно лимитирано издание –  номерирано и подписано от авторите, което може да бъде закупено само на промоциите на книгата, или поръчано на страницата на Ентусиаст.

Лятото с тъжните курви се повтаря – 1440, 1696, 2016 година, но конкретните дати нямат значение. Без изрично да е споменат, историите в книгата се преплитат по странен начин с мита за Синята брада и със съдбата на вероятния му прототип – Жил дьо Ре. В крайна сметка всички тела се превръщат на пепел и остават само думите и формите на спомена.

luben-dilov-sin_picТайната на синята брада е неписана част от историите, която се разкрива само и единствено в спектаклите-промоции, които Онник Каранфилян и Любен Дилов-син правят с помощта на техни приятели – артисти, музиканти и художници. За целта Любен Дилов-син боядисва брадата си яркосиня и превръща сам себе си в публична манифестация на проекта. Но понеже освен писател, той е и български политик (т.е. понякога лъже), поддържа и версията,  че брадата му е синя, защото дънките на приятелката му малко пускали…

За да разберете тайната на синята брада и как митът за нея се преплита в историите, заповядайте на премиерата на албума „Лятото с тъжните курви“ на 26 октомври 20016 г. от 19:30 ч. в клуб „Планет“, София.

pokana_lyatoto-s-tyjnite-kurvi_premieraЩе се срещнете с таланта на Онник Каранфилян, ще чуете версията на Дилов-син за Синята брада, ще имате възможност да станете притежатели на оригинални графични произведения, вдъхновени от разказите, и ще присъствате на спектакъл с много тайни и изненади. Сред тях е промоцията, поетично кръстена „От писател – сълза, вино – от пещера“, представяща ирландския малц Writer’s Tears  и  Writer’s Tears  Red Head („Сълзите на писателя“), селекция от вина от винарска изба с пещера „Магура“, както и новия за българския пазар, но световно прочут колумбийски ром Dictador.

Вашият коментар