В уикенда на „Rogue One: История от Междузвездни войни“ дали е възможно да изгледате нещо друго и качествено в кино салона?! Оказва се, че да! Оказва се, че в кината продължава да върви и да бъде актуален „Съюзени“ на Брад Пит и Марион Котияр.

Робърт Земекис е създал изключително усещане в своя филм. „Съюзени“ има една от най-силните сценографии, които съм гледал от години насам. Там Африка е … Африка. Французите са… французи. Казабланка е …. Казабланка. Силна, с отпечатъка на времето, което пресъздава и внимание към детайла. Определено ще се изненадам ако в надпреварата за Оскарите и категорията за най-добра сценография стане ясна…. филмът остане пропуснат! Самолети, коли, бомбандировки, болници, такива, каквито сме гледали и обичали и такива, каквито ТРЯБВА да бъдат!

Историята?

Филмът разказва историята на шпионина Макс Ватан (Пит), който през 1942 г. среща Мариан Бесежу (Котияр) от Френската съпротива по време на смъртоносна мисия в тила на врага в Северна Африка. Двамата отново се срещат в Лондон, а връзката, която започват, виси на косъм, подложена на изпитанията на размирното време и на ролите, които заемат в него – и двамата са шпиони. Още в първите кадри изкусителката Котияр подлага на тест героя на Брад Пит. А шансовете им да оцелеят, ако останат заедно, са 60:40 в полза на смъртта. Превъзмогнали на пръв поглед пречките пред любовта си и отдали се на семейно щастие, скоро Макс е съсипан от подозрения към Мариан – каква умела игра играе, какви тайни крие и дали не е изпратена от противниците да го унищожи.

Земекис отдава изключително значение на звуковите ефекти. Филмът му е тих и премерен. Когато има взрив- той е оглушителен. Когато има стрелба- тя отеква. Когато има бомбандировки- те кънтят.

Неочаквано силната музика е правилната и допълва сценографията и пресъздаваното време по най-добрия възможен начин. Тя носи настроение, меланхолия, духът на епохата и много, много тъга към онези отдавна отминали- ЗЛАТНИ години.

Бижуто на „Съюзени“ се казва…. Марион Котияр. Носителката на Оскар за главна женска роля е причината, филмът да върви напред и да не зацикля. Тя е изключително красива, нежна, обаятелна и въздействаща. Тя е премерената актриса, изисканата аристократка, яростния бунтовник, любящата съпруга, нежната майка. Актрисата преминава през толкова много превъплъщения за екранното си време, че в края на филма сте способни да и простите всичко.

На много ранен етап от филма е включена сцената с оръжието, която просто обяснява всичко. Дали е грешка, дали е опит да подхвърлят новината…. не става ясно. Но тази сцена успява да убие мистерията и да разкаже финала далеч преди да сме достигнали до него. Лавирането между ДА и НЕ, което следва, е достоверно но с тази сцена в съзнанието, зрителят ЗНАЕ отговора и интересът е загубен.

Най-големият бъг на „Съюзени“ носи името Брад Пит. Актьорът е приключил звездната си кариера. Той е ИМЕ, той е институция, той е стар, променен и категорично загубил способността да излъчва емоция и да бъде нещо различно от красиво лице и желано тяло. Дори на тези години, той успява да се съблече пред камерата и да демонстрира завидно телосложение и задни части. Но до там. Той дори е загубил способността си да плаче, защото в една от сцените, когато това е единственото, което се изисква от него да направи за да доведе катъра до емоционален климакс…. той се проваля.

„Съюзени“ е красив филм. Въздействащ. Силен. С много проблеми и една извънземна Марион Котияр. И той е единствения филм, който след като изгледате Войните, може да видите в кино салона и… да си струва.

Филмът е в кино салоните в цялата страна от 02.12.2016г. Разпространява Форум Филм България.

Вашият коментар