vendeta-2-koricaЯн Гиу е най-успешният шведски писател днес, популярен и у нас с историческата си трилогия „Рицарят тамплиер“ и нейното продължение „Наследството на Арн“, както и с трилърите си за агент Карл Хамилтън. Всяка негова нова книга застава в класациите за бестселъри не само в родината му, но и в много страни. Немалко от романите му са превърнати в успешни филми – „Рицарят тамплиер“, „В интерес на нацията“ и др.

„Жива мишена“ (или „За кожата на един агент“) е най-новият му трилър, част от романната дилогия „Вендета“ (издание на „Персей“). Когато двама шведски граждани са отвлечени от сицилианската мафия, единственият, който може да се справи с проблема, е Карл Хамилтън. Шведският агент се заема да разпали унищожителна война между сицилианските групировки и да върне живи и здрави заложниците у дома. Но двамата с по-младия му колега Юар Лундвал стават жертва на покушение и Лундвал загива, прострелян от куршумите на наемници на мафията. Хамилтън не може да се примири със смъртта на приятеля си и за да постигне своята вендета, е готов да покрие пътя си с трупове. Дори и с риск да се превърне в жива мишена.

Отзивите за книгата на Ян Гиу са отлични: „Този роман за агент Хамилтън превъзхожда предишните и е най-доброто в поредицата.“ – Svenska Dagbladet. „Гиу притежава силата да завладява читателя.“ – Aftonbladet. „Както обикновено, Ян Гиу е написал напрегнат и достоверен шпионски роман, съответстващ на най-високия международен стандарт. А фактът, че „Жива мишена“ е нещо повече от книга просто за забавление, го прави още по-значим.“ – Göteborgs-Posten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ян Гиу отново показва класата си на най-експортния и успешен шведски автор в световен мащаб през последните десетилетия. Но той е не само световноизвестен автор, но и разследващ журналист, прочут със скандалните си разкрития в световната политика. Твърде често в романите си той изнася действителни факти от секретни операции на световните шпионски централи и останали в тайна сблъсъци на крупните геополитически сили в хода на най-новата история. Серията романи на Ян Гиу с главен герой Карл Хамилтън има небивал успех и се превръща в най-успешната шведска поредица в света. В превод на български вече са издадени „Хамилтън“, „Демократичният терорист“, „В интерес на нацията“ и „Вендета: Операция в Сицилия“.