Издателство ЕРА представя световния бестселър „Тайният живот на дърветата“ от Петер Волебен

Новаторските открития на Петер Волебен разкриват един изумителен свят, за който хората дори не подозират – тайния живот на дърветата.

Той обяснява увлекателно невероятните процеси в горското общество. Горите са био свят със свои закони, отношения, сигнали и комуникации. И сред тях има силни и слаби индивиди, борба за оцеляване, превантивни реакции, методи за предпазване от врагове, грижи за младото поколение. По подобие на човешките семейства, дървесните родители живеят заедно с децата си, общуват с тях и ги подкрепят докато растат, споделят хранителни вещества с болните и слабите. Създават екосистема, която ограничава влиянието на екстпемните климатични промени за цялата група. В резултат на тези взаимодействия, дърветата в една общност са защитени и могат да живеят до дълбока старост.

            Ето и няколко интересни факти от живота на дърветата:

            – на дърветата, също както и на хората и животните, им трябва сън. Затова дърветата в града, засадени точно до или под силните осветителни тела, страдат, че не могат да спят.

            – при буря дърветата образуват нещо като солидарна общност. За да предпазят от падане някое по-слабо дърво, околните се накланят, люлеят се по подходящ начин – с различните си по големина корони и стволове.

            – дърветата напълно се съобразяват едно с друго, правят си място, подпират се, извиват се, увъртат се, само и само за да запазят своите разклонения, събратята си и цялата общност.

            – дърветата издават звуци – и то не току-така, напразно. Това са сигнали, предназначени за другите дървета и за животните.

Авторът предлага не само обширна информация и задълбочени познания. Волебен излага своите възгледи и доказва правотата си с наблюдения, заключения, научно установени факти за живота на дървесните общества. Най-важната роля, най-значимото послание на тази книга е в това, че тя изгражда ново отношение към дърветата като към живи същества – спътници на хората, не само съвременници, а вековни свидетели на бурни и тежки времена, съумяващи да преодолеят всичко.

За автора:

Петер Волебен е завършил лесовъдство, в продължение на 23 години работи в горското управление в провинция Райнланд-Пфалц. Но през 2006 г. се отказва от мястото си и поема 1200 хектара гора в горската област в Айфел. Там той прилага на практика своите възгледи и теории за стопанско изгодно опазване и защита на гората. Заедно с общината създава едно много специално място – гробище, наречено от него „Гора на покоя“, в него всеки може да си избере дърво, под което да бъде положен след смъртта си. Петер Волебен е автор на няколко книги, станали вече бестселъри, чест гост е в телевизионни програми, води семинари, организира най-различни инициативи, сред които строеж на дървени къщички из гората.

Вашият коментар