Kadafi_koricaМуамар Кадафи е мъртъв от над 3 години, но неизвестните за него са все още много. Българската журналистка Румяна Угърчинска се захваща със задачата да представи либийския лидер по възможно най-правдивия начин. Заедно с италианския съдия Розарио Приоре написват книгата „За кожата на Кадафи” , която първо излиза във Франция. В България тя излиза с логото на изд. „Милениум”.

Идеята им хрумва в Рим, въпреки че Угърчинска живее в Париж. Приоре е наясно с тайни, свързани с Кадафи, за престъпления, които са свързани с него, но никога не стават обществено достояние. Това е отправната точка, която двамата използват, за да проучат 42-годишното управление на либийския диктатор.

Румяна Угърчинска се среща със съдия Приоре в Рим в началото на март 2011 година. По това време Арабската пролет започва да нахлува в Либия, а Муамар Кадафи е все още жив. Розарио Приоре й дал свое разследване от пет хиляди страници, което обхваща 70-те години и засяга тайните заговори срещу либийския лидер. За нея остава да открие ключовите свидетели и да завърши историята на дългогодишното преследване на Кадафи, което през пролетта на 2011-а поема по нов официален път. Угърчинска пътува между Рим, Париж, София, Женева, Тунис, Триполи, Мисрата и Бенгази, за да намери тези хора. „За да се сглоби огромният пъзел от четиридесет години тайни и лъжи, трябваше да се преровят разсекретените документи на ЦРУ, както и да се намерят много други, на Изток и на Запад.Да се подават искания до българската Комисия по досиетата на тайните служби, но и да се убедят да говорят бивши служители на ЦРУ и френската Генерална дирекция за външна сигурност.И най-вече – да се намери пътят към противниците на Кадафи.Да се открият онези, които се бяха борили неуморно още от самото начало.Всички, които бяха маргинализирани в историята.Тези пречупени съдби, пожертвани на олтара на реалната политика, заслужаваха повече от лова на сензации и парижки клюки”, разказва разследващата журналистка.

„Какво са си мислели тези опозиционери, когато в европейски столици са разстилали червения килим пред Кадафи, а те самите понякога просто са опитвали да си върнат телата на роднините или братята по оръжие? На близките им, които диктаторът е екзекутирал и накарал да изчезнат в пясъците на пустинята или зад вратите на хладилно помещение в болница, заключено завинаги?Станали новите господари на Триполи, те се съгласиха да разкажат историята на едно много дълго лицемерие, от началото до края на ерата на Кадафи.История, която никога не е била написана.Дълго, колкото и режимът на полковник Кадафи”, твърди Угърчинска.

Za kojata na Kadafi_pokana

Премиерата на новата книга на Румяна Угърчинска „За кожата на Кадафи“ в сряда, 11 март, от 19 часа в столичната книжарница „Хеликон – България“ на бул. „Цар Освободител“ 4. Водещ ще е преводачът на книгата Гриша Атанасов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here