piramiditeНа пазара вече е допечатката на едно от най-продаваните заглавия с логото на издателство „Труд”„Тайнствената сила на пирамидите”. Тези, които познават книгата и автора са наясно какво предлага тя. За тези, които тепърва предстои да се потопят в тайните и мистериите на пирамидите ще кажем, че изданието бързо печели многобройна публика, защото предлага на всеки читател рядката възможност да се наслади на едно независимо пътешествие във времето и пространството.

Заглавието поставя и търси отговори на въпроси като: защо пирамидата ражда и трупа енергия дори когато е само домашен модел, направен от картон или дърво; наистина ли тази енергия удължава живота и забавя стареенето, пази здравето и помага при лечението на тежки болести, подобрява качеството на хранителни продукти и напитки, превръща водата в козметично средство, подсилва семената и увеличава добива от растения.

Тайнствената сила на пирамидите, 416 с., цена: 11.99 лв.

ПРЕДГОВОР

Докато подготвях тази книга, направих малко проучване сред мои приятели и познати. На всички зададох един и същ въпрос: „Какво знаеш за Хеопсовата пирамида и за пирамидите изобщо?” Осем от всеки десет души бяха сигурни, че Голямата пирамида е гробница на фараона Хеопс (за Хуфу никой не бе и чувал). Половината живееха с някаква мъглява идея, че пирамиди има и в Латинска Америка, които също са гробници. Почти винаги оставаха изненадани от новината, че пирамиди има и в Европа, по морското дъно, в различни части на света… Никой не можеше да каже защо някои пирамиди са пресечени.

Как да си обясним подобно поразително невежество сред иначе образовани хора? Нямам друг отговор освен този: ,,Такава е образователната ни система.” У нас не съществува нито традицията, нито разумната практика да съветваме нашите деца да четат и книги освен учебниците си, да знаят, че в науката, има спорни и противоречиви позиции. Близо половин век с тоталитарния режим в нашите учебни заведения се поощряваше зубренето, но не и мисленето, от ученици и студенти се изискваше да запаметяват учебници и да четат само онези произведения, които отговарят на марксистко-ленинската идеология. Допълнителните познания за противоположни мнения не се насърчаваха и дори можеха да бъдат опасни. Когато представих ръкописа на моята книга за културата на маите „Кукулкан слиза от небето”, редакторката ми се ужаси. Тя поиска да изхвърля от текста всички пасажи за паранормални или за такива явления, които пряко или косвено влизаха в спор с официалната марксистко-ленинска философия. Аз възразих, но жената бе с дълъг издателски опит и направо ме запита: ,,Искате ли вашата книга да види бял свят?” Исках, естествено, и без забавяне изхвърлих виновните текстове.

Половин година се чувствах като детектив, който разказва за някои от най-интересните си случаи. Пишех тези редове и едновременно усещах сладкия вкус от повторното преживяване на незабравими спомени, на вълнуващи посещения на екзотични места, на трепета от физическия контакт, с паметници и явления, които ни удивляват, възхищават и постоянно напомнят, че съществуват като част от великата магия на живота.

Ще се радвам, ако и моите читатели изпитат удовлетворение от това пътуване към малко познатия свят на древни мистерии. И най-важното: ако се почувстват по-богати, по-мъдри и по-здрави от запознанството си с тайнствените сили на пирамидите.

Авторът

Вашият коментар