The Theory of Everything BG posterКазвам се Димитър Кръстев и съм собственик на сайта. Но днес, тук, сега, за първи път ще си позволя да пиша не като собственик на кино сайт, не като човек, който умее да пише, не като критик или кино фен. Днес за първи път, от както съм дал началото на www.cinebum.eu ще си позволя да пиша КАТО ЧОВЕК. Никога не съм си позволявал да давам изцяло лично мнение за даден филм, да говоря за емоциите, които той е събудил у мен или за чувствата, връхлетели сърцето ми. Днес ще го направя.

Животът ми е кино. Събуждам се и лягам с идеята за новият кино салон, премиерите днес, коя филмова компания е спечелила разпространението на еди кой си филм… Практически невъзможно и изключение стават моментите, в които филм може да ме впечатли, очарова, развълнува… Това обикновено са мащабни продукции, с много ефекти, високобюджетни летни, които се борят да надскочат себе си всеки път. Обикновените, малките филми, които шестват по фестивали и жънат награди все по-рядко успяват да ме докоснат или предизвикат. Филми като Филаделфия, Форест Гъмп, Титаник, Смело Сърце, Красив Ум, Планината Броукбек, Сблъсъци и много други са печелили световни кино отличия, трупали пари и оставили следа в историята на киното. Ценял съм, харесвал съм, страдал съм, смял съм се и съм обичал всеки от тези филми. До днес…

MV5BNzcyMjk2MjE0NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNjIxNzU4MjE@._V1__SX1217_SY822_

ТЕОРИЯТА НА ВСИЧКО… Един филм, за който знаех толкова малко и за който дори предполагах, че е романтична комедия, виждайки замечтания плакат и младите герои на него. Гледал бях откъслечни кадри от трейлъра, но никога целия. Филма започне да жъне награди след награди. Препоръчаха ми го приятели и се предадох…

Най-близкия кино салон, светлините угаснаха и Великобритания от 60-те години на миналия век оживя.

В резюме:

„Теорията на всичко“ е базиран на мемоарите на първата съпруга на Стивън Хокинг – Джейн. Нейният разказ за борбата срещу болестта, усилията за създаване на семейство и живота с гений, затворен в нездраво тяло, е разтърсваща история за силата на духа и желанието за борба.

MV5BMTQ5MjY4Mjk5OF5BMl5BanBnXkFtZTgwOTU3MDE0MzE@._V1__SX1217_SY822_

Това, което този филм ще ви причини, не може да влезе в една рецензия. Това, което този филм ще ви накара да почувствате, е сравнимо с един личен, вътрешен, фундаментален катарзис. Това е филм, който ще ви накара да преосмислите живота си. Филм, който ще ви покаже КОЛКО много притежавате, колко много имате и колко малко от това оценявате. Филмът ще ви накара да плачете. Много. Да съчувствате. Много.  Да страдате. Много. Да изтръпвате. Най-много.  Този малък, британски филм, е всъщност по- голям от всичко ама ВСИЧКО което сме гледали до сега. Той има величието и красотата на Планината Броукбек, той има обреченото чувство за предизвестения край на Титаник. Той има двама влюбени, толкова силни и толкова истински, каквито Ромео и Жулиета никога не могат да бъдат. Един Форест Гъмп, един Джон Неш (Красив Ум) не носят и частица от страданията, мъките и безграничната сила на Стивън Хокинг. Еди Редмейн… Предстои ни да го видим като злодея във високобюджетния ПЪТЯТ НА ЮПИТЕР още този петък, но всички ще го запомним, като Стивън Хокинг. Или просто Стивън. Да Бърти и неговия недъг със заекването в Речта на краля донесоха Оскар на Колин Фърт. Форест Гъм донесе Оскар на Том Ханкс. Еди Редмейн и неговия Стивън вече ожънаха буквално ВСИЧКИ церемоннии и прибраха практически всички статуетки, които срещнаха по пътя си.

MV5BNDQzNTE4MDA0MV5BMl5BanBnXkFtZTgwMzQ1ODQ0MzE@._V1__SX1217_SY822_

Толкова е трудно да опиша неговото превъплъщение. Толкова е трудно да придам цвят и плътност, на това, което той ще ви предаде чрез своя герой. Първите сигнали за предстоящата болест са толкова деликатни, че дори оставаш несигурен… на тази ръка има ли и нещо, този крак дали не се подви неволно…? Докато не идва този припадък, спъване, падане насред Оксфорд… Това е първият момент, който ще ви изправи на нокти… От там насетне следва водовъртеж от емоции, тъга, мъка, но и много много щастие, сила и непоколебимост. Страшната диагноза, сватбата и Джейн… Ако някога сте обичали или ОБИЧАТЕ истински, Джейн е образът, който ще преобърне живота ви. Стивън я обича. Но и тя го обича. Повече от всичко. Повече от себе си. Повече от живота. Въпреки обречеността на техния съвместен живот, тя избира НЕГО. И е до него, точно по начинът, по който само един човек, който обича ИСТИНСКИ би могъл да бъде. Тялото на Стивън рухва бавно през годините. Първо са краката, следват ръцете, следват мускулите на лицето, способността да преглъща, да говори… Джейн е до него НЕОТЛЪЧНО. Тя му помага да слезе по стълбите, да отиде до тоалетната, да се облече. Тя го храни, бърше устата му… тя е тялото, което той бавно губи. Този апотеоз на истинската любов и готовността да е с него до края въпреки всичко, разтопяват и камък. През годините тя показва, че въпреки всичко е човек. Появяват се децата, липсата на време за нея самата, невъзможността да го обслужва на 100%, умората от това постоянно да се бори. Става по-сурова, мимиките и по-остри… нежността и мекотата на лицето и загрубяват. Но във всеки момент, в който той има нужда от нея или види неговата безпомощност, тя поглежда в душата си и разбира, че този мъж е нейния живот. Че този дом, тези деца и той са всичко, което тя иска и обича. В тези моменти, когато се появят сълзите, когато чувствата бликнат, от екрана блести изкуство. От екрана блести причината, поради която киното е способно да преобръща животи. Киното е живот. Начин на мислене, начин на емоция, на усет, на докосване…

MV5BMTEyNDM3NjY5ODheQTJeQWpwZ15BbWU4MDMxNTk1NDIx._V1__SX1217_SY822_

Появяват се първите проблеми и наченки на чисто човешкото, на нуждата от помощ, на нуждата да бъде обичана и подкрепяна… нещо, което Стивън вече не може да даде на Джейн. Появява се диригентът на църковния хор. Неговото вплитане в историята носи едно странно насищане на емоции и преосмисляна на всеки момент. Стивън е допуснал нов мъж в дома си? В семейството си? Той дори понечва да го храни? Дали да му се довери? Възможно ли е да няма задни помисли? Възможно ли е да е безразличен към Джейн… Няма значение. Той скланя. Заради нея, заради себе си, заради децата, той приема помощта и животът им поема нова посока. Първото докосване до морска вода, след сядането му в инвалидната количка, първата опера и припадъкът… момента в който той губи окончателно способността си да говори. Или не?! Дават му 2 години след откриването на болестта, но колко време продължава той? Колко време се бори? Губи ли битката? Семейството? Любовта? Как протича този обречен живот и тази любов, която е поставена на изпитание, както НИКОЯ друга.

Филмът е крайъгълен камък за много съдби. Огромна част от неговите зрители ще припознаят себе си силата на тяхната любов или връзка в случващото се на екран. Но за да опишеш връхлитащите те чувства и емоции през тези малко над 120 мин., са ти необходими владеенето на поне 5 езика и няколко висши образования по лингвистика, за да успееш с думи да опишеш красотата и обаянието на ТЕОРИЯТА НА ВСИЧКО.

MV5BMjI3MjAxMDM4OV5BMl5BanBnXkFtZTgwMDY3MDE0MzE@._V1__SX1217_SY822_

Този филм не трябва да се описва, този филм трябва да се усети, да се преживее, да оцелееш до финала му. ТЕОРИЯТА НА ВСИЧКО е най-силният и разтърсващ филм, от моя съзнателен живот и ме накара да преосмисля моите възгледи, идеали и мечти. Предайте му се. В никакъв случай няма да ви остави безразлични.

Вече в кино салоните в  цялата страна.

 

Вашият коментар