Колкото и да се старая да бъде толерантен, внимателен и обран , както и взeмайки под внимание факта, че ръководя сайт за кино и от мен се очаква деликатност и подход, идват и едни такива филми, като „Трансформърс: Последният рицар“, които ме карат да си спомня, колко лесно е човек да мрази и да хейтва. Пригответе се. Тази рецензия ще бъде първата от много време насам, натъпкана с много, ама много хейт. Не безпричинен. Целенасочен, обоснован и болезнен.

„Трансформърс: Последният рицар“ е такова кино бижу, което ще наредя в колекцията, редом до такива незабравими филми, като „Мумията“ с Том Круз. Очевидно лято 2017г. ще бъде епичната катастрофа откъм успешни заглавия, но към днешна дата този филм, е тоталното дъно. Да, той надмина дори „Мумията“ по глупост. Няма да ви цитирам сюжета на филма (за първи път от много, много време насам в моя рецензия), ще ви го нахвърлам. „Трансформърс: Последният рицар“ се разказва за зората на човечеството, има намесени динозаври, Крал Артур, магьосника Мерлин, рицарите на кръглата маса, кръстоносци, директна наследничка на Мерлин, владееща жезъла, също така Земята не е тази планета, тя е друга и е воювала винаги с Кибертрон (планетата на трансформърите), която от своя страна идва за да се сблъска със земята (планета с планета), също и Марк Уолбърг е последният рицар (ууупс може би не трябваше да спойлвам тук).

Спокойно, това не значи нищо. След края на филма дори няма да си спомняте какъв рицар е той. Аз го гледах току що, вече не помня на фона на целия този бълвоч. А да, освен това има и различни трансформъри вече, дракони, змейове, триглави лами, часовници, има и женски трансформър, който ръководи Кибертрон. А пък едно малко трансформърче- динозавърче, се оказва че е драконче и започва да хълца и да му се появяват първите огънчета от устата. А също така филмът се развива навсякъде-  в пустини, във вода, на дъното на океана, в космоса, в атмосферата, на Кибертрон и може би в главата на Майкъл Бей също. Да не забравя, има древен род, чието име ужасно много прилича на мечетата от Междузвездни войни. Само че участниците в рода са Чарлз Дарвин, Чарли Чаплин, Микеланджело, Вашингтон, сър Антъни Хопкинс… (уууупс пак спойлнах)! Нищо не съм спойлнал. Това не носи нищо на историята. Не значи нищо за историята. Просто защото НЯМА история.

Този филм е срам за своя режисьор. Майкъл Бей тънеше с всяка следваща част, но с тази изуми дори най-търпеливите фенове. Отивайки на прожекцията смачкал очакванията до дъното (вследствие унищожителните рецензии), филмът успя да постигне немислимото. Не бях уморен. Не ми се спеше. Улових се на няколко пъти, че съм прескочил сцени и вече съм на друго място във филма, не помнейки предходното. Имайки предвид и факта- 20:00 часа, специална цена на билетите на филма в конкретния кино салон- резултатът бе не повече от 30 зрители, освен мен.

Ако в най-добрият филм за лято 2017 „Жената чудо“, моментите на чист, деликатен хумор преливаха и бяха във всяка втора сцена, поднесени с финес и внимание, тук те бяха във всяка първа, поднесени с лиги, сополи и пръст в носа. Сцените са толкова безумни, хумора е толкова безумен, изпълненията са на световно ниво. Единственото което ми хрумва е, че проблема е в режисьора и това как е ръководил актьорите (имайки предвид подобната случка с изпълнението на актьора във филма за Хан Соло и уволнението на режисьорите).

Какво прави носителят на Оскар Антъни Хопкинс в този бълвоч от нищо? Това беше големият ми въпрос от трейлърите и причината, поради която отидох да гледам филма. Истината е, че той е може би единствения лъч светлина и това, което се изисква от него е извършено на 100%!

„Трансформърс: Последнит рицар“ е филм, който в никакъв случай не трябва да си причинявате. Поне не на кино. Категорично това НЕ Е филм, за който да давате пари. Въпреки помпозните обещания за ефекти и зрелище, на фона на голямото нищо вътре, нито ефектите ще забележите, нито зрелището ще разберете, нито нещо ще почувствате.

Стойте на страна от този филм. Поне докато не ви се отдаде възможност да го гледате така, че да не ви бърка в джоба. Иначе просто си е чиста загуба на средства и време.

Заглавието е вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява Форум Филм България.

Вашият коментар