ТРИ ДЪЩЕРИ НА ТИБЕТ - КОРИЦАИмаме удоволствието да Ви представим най-новата книга на издателство „Вакон”„Три дъщери на Тибет” от Йънгзом Брауен, истинската история на три жени, отдали сърцата си на тази страна.

Преди 1200 години основателят на тибетския будизъм Падмасамбхава изрича пророчески слова: „Когато желязна птица полети, а коне запрепускат на колела, тибетският народ ще се разпръсне по лицето на земята като мравки”.
Олицетворение за сбъдването им е „Три дъщери на Тибет” – описан по умел и увлекателен начин разказ за реални събития, места и хора.
Историята в това пътуване започва от Кунсан.
Една от най-младите тибетски монахини живеела отдадена изцяло на древните вярвания и ритуали, без да подозира, че само след миг животът ще я отведе по дълъг и изпълнен с множество изпитания път. Въпросът бил ще бъде ли връхлетялата я любов в конфликт със стремежа й към просветление?
„Пречката” по пътя на Кунсан към щастливото прераждане обаче се наричала Сонам. Тя се родила няколко години преди нахлуването на китайските войски в
Тибет. Последвалите разрушения и потъпканата свобода принудили младата майка да потърси по-безопасно място за своето семейство далеч от манастира. Годината била 1950-а, а спасението се наричало Индия.
Сонам била на шест, а пътят на двете жени и малката група бегълци криволичел през речните долини и скалните масиви на Хималаите.
Последвали неволи по изселнически лагери, докато късметът на Кунсан и малката Сонам не ги отвел в Шимла, столицата на индийския щат Химачал Прадеш.
Въпреки че през всички тези тежки години наблюдавала как майка й продължава да следва строго тибетските обичаи и традиции, животът на Сонам поел в друга посока.
Влюбила се в Мартин Брауен – млад и образован швейцарец.
Пътят на безопасността вече сочел към Швейцария, където Мартин отвел Кунсан и Сонам, въвличайки ги в изцяло нов и непознат за тях свят.
Там се родила и Йънгзом Брауен, авторката на тази книга.
Заповядайте на пътешествие през времена и нрави, следващо нишката на три поколения жени сред островърхите куполи на манастирите, веещите се молитвени знаменца и дъхавите тинтяви. От живота в провинциален Тибет пред и нахлуването на китайците до произтеклите от този ужасен акт събития.
Вижте изпълнената с любов и търпение лична история на Тибет и нейните дъщери Йънгзом, Сонам и Кунсан.
За авторката:
Чрез разказа и съхраняването на историята на своите баба и майка Йънгзом Брауен ни прави част от своето културно минало и ни представя Тибет с неговата красота, но и тегоби. Понастоящем Йънгзом участва дейно в движението за свободен Тибет, като прави редовни радиопредавания за своята страна и организира
демонстрации срещу китайската окупация там.
Отзиви:
„Животът на три жени, олицетворяващ една трагична тибетска епоха – едновременно сурова и възвисяваща история. Книга, която беше нужно да се появи на бял свят…” – Колин Таброн, автор на „Към една планина в Тибет” и „Сенки по Пътя на коприната”.
„Поглъщаща и многопластова история за развитието на тибетската култура.” – Kirkus Reviews „Историята на това семейство е достатъчна за три живота напред.” – Abendzeitung
 

Вашият коментар