Ubijstva v Shvedskata akademiyaИздателство Ера представя „Убийства в Шведската aкадемия“ от Мартин Олчак

18 души – 18 мишени

В нощта на 14 май 2012 г. постоянният секретар на Шведската академия е застрелян в парка „Берцелиус“. За престъплението е използван револвер от XIX в.

На следващия ден още 4-ма членове на Академията са убити със същото оръжие.

Безмилостен и хладнокръвен убиец е на свобода…

Новината бързо завладява световните медии, а шведската полиция е изправена пред невиждано до сега в историята на страната издирване на престъпник. Останалите живи 13 членове на Академията са поставени под строга охрана, но това не спира извършителят. Един по един те са убивани – всеки следващ по все по-впечатляващ начин.

Кой преследва тези, които присъждат Нобеловата награда за литература?

Клаудия Родригес от Национално звено „Убийства“ поема разследването.  Съвсем скоро тя се обръща за помощ към Лео Дорфман, собственик на антикварна книжарница и неин стар познат, тъй като осъзнава, че има нужда от помощта на експерт по литература. Защото ключът за разгадаването на убийствата води към тайни на литературния свят, пазени грижливо 100 години…

„Убийства в Шведската академия“ съчетава напрегнатото действие на „Шифърът на Леонардо“ от Дан Браун, заплетения сюжет на „Десет малки негърчета“ от Агата Кристи и загадъчността в книгите на Карлос Руис Сафон. В духа на добрата детективска история, романът на Олчак е свеж бриз в скандинавската криминална традиция, подправен с гениално разпръснати улики, изобретателни герои, интелигентно написан сюжет без клишета и неподозирани тайни за едно недостъпно затворено общество.

За автора

Мартин Олчак дебютира на литературната сцена още в тийнейджърските си години със стихотворения, публикувани в антология. Олчак работи като журналист и  телевизионен сценарист, пише и приключенски книги за деца, с които печели популярност сред по-младите читатели. „Убийства в Шведската академия“ е дебютният му роман.

 

Вашият коментар