Ubiistvoto_na_hudozhnika_cover3d(1)Издателство Софт Прес с чудесна новина за любителите на криминалните романи и „ретро“ детективите! В началото на април на български език ще се появи „Убийството на художника“, първата книга от бестселъровата поредица „Разследванията на инспектор Гамаш“ от Луиз Пени (Канада).

Пени е единственият в света петкратен носител на наградата „Агата Кристи“. За първи път печели наградата през 2007 и всяка следваща година до 2010. Тя е и единствения автор, който я е печелил в четири последователни години.

Първата книга от поредицата за разследванията на инспектор Гамаш, “Убийството на художника”, донася на автора си единадесет литературни награди, сред които някои от най-важните отличия в жанра – „John Creasy New Bloody Dagger“, „Arthur Ellis Award“, „Anthony Award“, „Dilys Award“, “ Barry Award“, . “Убийството на художника” ще излезе на български в началото на април и скоро ще бъде последвана от още една книга за приключенията на инспектора в подозрително тихото село Трите бора.

Самият Гамаш е брилянтен следовател, надарен с необикновен ум и прозорливост, които го превръщат в легенда от ранга на Еркюл Поаро, госпожица Марпъл и Шерлок Холмс. В „Убийството на художника“ Гамаш е натоварен с разследването на мисетериозното убийство на обичаната и уважавана от всички художничка Джейн Нийл, намерена мъртва в гората, пронизана със стрела право в сърцето. Местните жители са убедени, че става дума за нещастен случай при лов, но Гамаш бързо проумява, че в наглед притихналото селце всеки пази тайни и се крие зад маски. И че ключът към загадката навярно се крие в необикновената картина, нарисувана от художничката, малко преди да умре…

До момента Гамаш е герой на десет романа и една новела – The Hangman. Тя е написана като част от програмата GoodReads Canada, която цели да насърчи възрастни, имащи пробелми с уменията за четене. Тази програма е създадена от различни организации, работещи по проблемите на грамотността в Канада. Според тях 42% от канадците страдат от ниска грамотността, а това е свързано с бедност, безработица, проблеми със здравето и склонност към престъпления. След успеха на първите няколко книги от серията „Разследванията на инспектор Гамаш“ Луиз Пени пише The Hangman с опростен сюжет и лексика и граматика, подходяща за четивни умения на ниво трети клас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here