Ако сте пропуснали първата част от нашия обзор, може да наваксате от тук! Ако желаете, продължете директно към част трета!

Американски върколак в Лондон, 1981г.

Оскарът за най-добър грим реално е създаден за да го спечели Рик Бейкър. Преди 1981г. наградата е давана само два пъти  (Седемте лице на д-р Лао и Планетата на маймуните), като награда за изключителни постижения. 1981г. е първата, в която тази награда е дадена след оспорвана надпревара.След този Оскар за работата си по върколака, Бейкър печели още 10 номинации и 6 Оскар-а.

„Пришълци“ и „Мухата“ 1986г.

1986г. бе годината на чудовищата в Оскарите. Не само Уди Алън спечели оскар, но и продължението на Джеймс Камерън „Пршълци“ прибра седем номинации за Оскар, включително за Сигърни Уивър, в ролята на Елън Рипли. Останалите категории включват музика, звук, сценография и монтаж. Филмът прибра Оскари за визуални ефекти и монтаж на звукови ефекти. Междувременно майсторски римейк на „Мухата“, който ни представи Дейвид Кроненбърг, грабна Оскар за най-добър грим.

Бийтълджус, 1988г. 

Няма спор, че майсторската хорър-комедия на Тим Бъртън е едновременно неподвластна на времето и иконична. Академията на Оскарите също мисли така. Филмът прибира Оскар за най-добър грим, като побеждава „Пристигане в Америка“ и „Scrooged“ в същата категория.

Мизъри, 1990г. 

Адаптацията по едноименния роман на Стивън Кинг получи една единствена номинация за Оскар. Но я спечели абсолютно безапелационно. Като Бейтс прибра статуетката за превъплъщението си в Ани Уилкис. Това е първата номинация за актрисата (през годините получава още две, но това е единствената и награда). Това е първия и единствен път, в който адаптация по Стивън Кинг е печелила Оскар. Номинирани са били Кери, Stand by me, Изкуплението Шоушенк и Зеленият път.

Мълчанието на агнетата, 1991г.

Следващата година страхотиите избухват на церемонията с адаптацията на Джонатан Деми по изключително популярния роман на Томас Харис „Мълчанието на агнетата“. Филмът не само поставя рекорд за страшен филм на Оскарите, но остава и един от трите в историята на киното, спечелил голямата петица на церемонията- сценарий, главна мъжка и женска роля, режисьор и филм. Освен него през 1934г. това прави „It Happened one night“, а през 1975г. „Полет над кукувиче гнездо“.

Дракула, 1992г. 

Въпреки, че филмът на Франсис Форд Копола сега е известен за грешни причини, той успява да получи успех по време на Оскарите. Адаптацията по класическия роман прибра три награди- монтаж на звукови ефекти, грим и костюми и губи само в категорията за най-добра сценография.

Върни се към част първа/ Продължи към част трета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here