Ако сте пропуснали предходните части на нашия обзор, може да наваксате от тук: част втора или част първа.

Шесто Чувство, 1999г.

В началото на новото хилдолетие получихме друга ГОЛЯМА година, за жанра на ужасиите и наградите Оскар. В тази година неповторимия дебют на М. Найт Шаямалан „Шесто чувство“ прибра цели шест номинации за Оскар, включително номинация за поддържаща мъжка роля за невръстния Хейло Джоел Осмънт, най-добър филм и най-добър режисьор. За съжаление филмът не получава НИТО една статуетка.

Слипи Холоу, 1999г. 

Въпреки неуспехът и същевременното признание на „Шесто чувство“ същата година ИМА и реален победител сред страшните филми. Историческия слашър филм на Тим Бъртин е номиниран в три категории но остава само с номинации за операторско майсторство и костюми. „Слипи Холоу“ обаче прибира Оскар за най-добра сценография.

Кинг Конг, 2005г.

Едва две години след като отнесе почти всички категории на церемонията с „Властелинът на пръстените: Завръщането на краял“ Питър Джаксън се завърне с друг филм за чудовища- римейкът на Кинг Конг. Новата версия на режисьора прибра 3 от четирита Оскар-а, за които бе номиниран- монтаж на звукови ефекти, звуково миксиране и визуални ефекти. Очевидно Академията НЕ може да се насити на Острова на Черепита, защото сега „Конг: Островът на черепите“ от 2017г. също е номиниран за Оскар за визуални ефекти.

Суини Тод, 2007г.

Може да ви се струва, че има някаква схема, но готическите и хорър филми на Тим Бъртън много често завършват с Оскари. Въпреки, че и по-крайните му филми, като „Алиса в страната на чудесата“ също завършват с Оскари, в нейния случай 2 бр. Адаптацията на Тим Бъртан по бродуейския мюзикъл през 2007г. успя да му донесе Оскар за сценография, номинация за най-добри костюми и най-добър актьор за Джони Деп.

Човекът Вълк, 2010г.

33г. след като печели Оскар за най-добър грим, признаващ работата му по „Американски върколак в Лондон“, Рик Бейкър се завръща за да прибере статуетката за най-добър грим, за работата си по грима на Човека Вълк- римейкът от 2010г. Измежду седемте награди Оскар на Бейкър, най-актуалните му са за филми за върколаци.

Черният Лебед, 2010г. 

Точно осем години минаха, откакто жанрът на страшните филми имаше дори ДОКОСВАНЕ до церемонията по връчването на наградите Оскар. Тогава бе и последният път, когато нещо… дори частично вписващо се в жанра прибра статуетка. Незабравимият хорър-трилър на реж. Дарън Аронофски бе филмът, който донесе на прекрасната Натали Портман Оскар за главна женска роля, за превъплъщението и в балерина, на ръба на лудоста… или не съвсем?

Припомняме ви, че тази нощ, по време на Оскар 2018г. в основните категории имаме 2 филма, които се борят за статуетки. Това е чудовищния „Формата на водата“ където чудовищен наполовина човек, наполовина риба се влюбва в застаряваща чистачка, както и неповторимият „БЯГАЙ!“, който третира и изключително болезнената тема за расизма. Да пожелаем успех и на двата филма.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here