Внимание ЦЯЛАТА статия съдържа спойлери за епизод 15, на сезон 4 от „ВИКИНГИ“, чиято премиерна дата бе 28.12.2016г. Четете на собствена отговорност!!!

Всички знаехме, че рано или късно ще се стигне до там. Един прост и елементарен поглед в Уикипедия за съдбата на историческата личност Рагнар Лотброк веднага ще ви информира как приключва неговият земен път. Сериала реши да последва неотлъчно легендата и уби любимия ни герой по същия начин. И същевременно различно. Толкова различно! Травис Фимел ще бъде белязан от тази роля до края на живота си. Неговите бъдещи, актьорски превъплъщение винаги ще бъдат сравнявани с титаничното му превъплъщение в ролята на Рагнар. Мъжът израстна с ролята. Попи в нея. Потъна зад тази брада и този суров вид. За пореден път, благодарение на спомени, епизодът успя да жегне зрителя в сърцата. Не отдавна, премиерата на сезон 7 на „Живите мъртви“ успя да бележи своите фенове завинаги с абсолютно същия похват- показвайки в спомени ВСИЧКО ОНОВА, през което ТЕЗИ герои са преминали, за да се стигне до тук и да се стигне до финала на земния им път.

Спомените на Рагнар са малко. Рядко. Но толкова, толкова точно и премерено. Началото на всичко, Лагерта и тяхната любов, детските години на Бьорн, превръщането му в Ярл и много, много други ключови моменти, които сме гледали и обикнали през годините се изнизват през главата на Рагнар, преди да се стигне до този финал. Целият сезон ни водеше към това, че рано или късно Рагнар ще падне. И то се случи, по най-добрия възможен начин. Травис Фимел успя да вдъхне живот на героя дори в моментите, когато бе изключително сломен и уязвим. Той бе Рагнар. Той отново бе силен, решителен и хитър. Насочи правилно „сакатият“ си син и предизвика ТОЧНОТО отмъщение, на което ще станем свидетели до финала на сезона. След това дойде и допълнението. Мотивировката и обяснението ЗАЩО всъщност Рагнар се предаде и дойде за да умре. Той не вярва в боговете! Не вярва, че те водят живота му, че хората са техни роби и трябва да ги почитат и следват. Предсказанието на провидеца бе оборено и Рагнар САМ стигна до смъртта. По собствена воля. Собствено решение. Не на Один. Не на Исус. На Рагнар!

Неговия завет ще отекне през вековете, неговите потомци, ще носят наследството му и неговия героизъм и находчивост ще постави името му в устите на хората векове след неговата смърт. Той успя! По най-добрия възможен начин. Всичко което един „малък“ човек през онези векове може да постигне и завоюва- Рагнър го направи. Започвайки от нищото и превръщайки се в истинска легенда. Благодарение на НЕГО имената на Лагерта, Аслог и синовете му ще живеят също вечно. Той успя и постигна всичко, което реши да постигне!

Финалните сцени с мъченията, на които го подлага крал Ела на моменти са на крачка от прекрачване на границата. Неговите действия и решения, на моменти почти успяват да го поставят в душата на зрителя, като типичния злодей- дебел, грозен, хилещ се на безумията, които причинява на този толкова, ТОЛКОВА обичан герой- Рагнар. Неизменно е сравнението с кръста върху челото и безумията в сезон 7, епизод 1 на „Живите мъртви“. Финалният момент с отварянето на клетката и простото тупване на Рагнар в ровът със змиите е точното. Без музика- без епични кадри, без поглед от високо и проследяване на падането. Чисто и просто- като всичко останало в светът и митологията, които сериалът бе изградил до тогава.

Погледът отгоре и момента със змиите е точен. Премерен. Зъл и стъписващ. Зрителя успява да усети всяко от тези ухапвания и същевременно да следи гаснещия пламък в окото на Рагнар. То се затвори. Ела тържествува. Но другият крал…. другият крал под качулката дори и не предполага. Яростта на Рагнар от другия свят ще се излее с пълна сила!

Време е за отмъщение! Остават още 5 епизода до финала на сезона (а може би и поредицата?!)

Какво е вашето мнение за този унищожителен епизод и финалът на пътя на Рагнар?! Споделете в коментарите по-долу!

4 коментари

 1. Не вярвах, че някога ще умре, не и без сам да пожелае това.
  Тъжно е, че вече няма да го виждаме в действие, но пък пътят му сякаш наистина достигна точка, в която беше време да се пренесе в другия свят.
  По-приемлива е подобна смърт, която е в мир с персонажа. Ако беше убит по време на битка, щеше да е доста неочаквано и покъртително за зрителите.
  Смъртта му ще се осмисли напълно, когато видим отмъщението.
  Дано поне Роло започне да се появява повече и да стане отново онзи мощен викинг.

  • А ние ти благодарим за мнението и го споделяме до огромна степен! С разликата, че никога не сме били фенове на Роло. И да се появи и да не се появи… да е жив и здрав 🙂

Вашият коментар