WreckThisJournalFrontИздателство ЕРА представя Унищожи този дневник от Кери Смит

За да сътвориш, трябва да унищожиш!

ВНИМАНИЕ: Ще се изцапаш, докато унищожаваш настоящата книга. Можеш да се омажеш с боя или с други гадории. Ще се намокриш. Може да поискат от теб да сториш нещо (или няколко неща), които не одобряваш. Може да ти стане кофти, задето съсипваш книга, която е била в идеално състояние. Нищо чудно да започнеш да виждаш около себе си творческо разрушение. И да започнеш да живееш по-безразсъдно.

„Унищожи този дневник“ се продава в над три милионен тираж по целия свят. В него ще се сблъскате с колекция подривни задачи, които ще изискат от вас да запълните (и унищожите) страниците му. Това е книга, която ще ви вдъхнови да създавате, разрушавате, изследвате, разкрасявате и да сътворявате хаос. Да рисувате без граници и очертания. Да се радвате на грешките. Да погледнете на света по нов начин.

„Унищожи този дневник“ – книгата, която ни учи да творим без граници и задръжки

„Затисни тук листа от растения и други намерени неща“, „Заший тази страница“, „Тук накапи нещо (мастило, боя, чай). Затвори книгата, за да се получи някакво изображение“.

Това са само част от указанията, които „Унищожи този дневник“ дава на своите читатели. Някои страници са по-прости и могат да се довършат отведнъж, за други обаче, като „Тук залепи стикери от плодове“, може да ви се наложи да отскочите няколко пъти до супермаркета.

Книгата на Кери Смит се продава в над три милионен тираж по целия свят. Тя е пример за нареченото от Умберто Еко „отворено произведение“, което читателят довършва сам. „Унищожи този дневник“ предизвиква въображението и провокира попълващия я да мисли извън рамките на установените правила. Няма грешно. Няма правилно. Можете да изпълнявате указанията дословно, а можете и да ги тълкувате свободно. „Пиши една и съща дума, докато запълниш страниците“ за някои ще значи да преписват думата отново и отново, други пък ще подтикне да експериментират с цветове, шрифтове и размери. Възможностите са безкрайни – можете да видите част от тях във видеоклипове и снимки, качени от хиляди читатели в Ютюб, Фейсбук, Туитър и други социални канали.

„Унищожи този дневник“ вдъхновява да създавате, разрушавате, изследвате, разкрасявате и да сътворявате хаос. Да рисувате без граници и очертания. Да се радвате на грешките. Да погледнете на света по нов начин.

Освен световнопризнат автор на провокативни артистични книги, Кери Смит е също така и илюстратор на свободна практика, организатор на креативни работилници и преподавател на клас по концептуално илюстриране във ванкувърския университет „Емили Кар“. Самата тя казва за работата си:

„Искам да накарам децата да обръщат внимание, да се заглеждат в света около себе си и да си задават повече въпроси. Опитвам се да ги изкарам от домовете им и да ги отдалеча от екраните на компютрите и телевизорите им.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here