Атрактивни заглавия и големи отстъпки на Пролетния базар на книгата в НДК (23-28 май)

В навечерието на 24 май книгоманите тръпнат в очакване на Пролетния базар на книгата в НДК, който традиционно се радва на огромен интерес. Над 200 издателства ще представят най-новото от своите каталози, привличайки читатели от всички възрасти, които искат да отпразнуват Деня на българската писменост и култура като си подарят нови творби на любими автори.

Панаирът ще се състои от 23 до 28 май от 10 до 20 ч. Официалното откриване ще бъде от 11 часа във вторник. Очакваме ви в НДК на щанд 101, приземен етаж!

Въпреки че заради предстоящото председателство на Съвета на ЕС, в Националния дворец на културата към настоящия момент се извършват довършителни работи по подмяна на подовите настилки на нивата, използвани и за целите на Пролетния базар на книгата, домакините отварят врати и гарантират, че ще съумеят да създадат комфорт за всичките си гости – издатели и читатели.

Издателство „Милениум“ ще представи премиерно много нови заглавия, които излизат от печат непосредствено преди панаира и както обикновено ще привлича читателите и с атрактивни отстъпки – от 10 до 70% от цените на всички книги. Всеки ден от 14 до 15 часа ще има Happy hour през който, ако купите две книги, ще получите тази, която е с по-ниска стойност, на половин цена. А през цялото време, при покупки над 10, 20 и 30 лв., читателите ще си тръгват с по още един том – подарък. Щандът на „Милениум“ ще бъде разположен на приземния етаж в лявото полукрило под номер 101. Там както обикновено ще откриете изключително жанрово многообразие – книги за здравето, документални изследвания, романи на световноизвестни автори, детски книги и още десетки интригуващи заглавия. Най-новите предложения са:

  1. Литературната сензация „Голям кулинарен речник“ на Александър Дюма излиза близо век и половина след като е издаден във Франция. Кулинарната библия е както за ценителите на хубавата кухня, така и за тези на добрата литература. В 640-те страници на солидния том читателите ще открият не само безброй рецепти и менюта, описания на ястия и кралски трапези, а и истинската автобиография на бащата на „Тримата мускетари“. Това е венецът на неговото литературно творчество от 500 тома, плод на десетилетия събирачество. Книгата е изпълнена с цветиста информация за невероятни храни, подправки, вещества и съставки, но също така и с изобилие от любопитни случки с най-известните личности на ХIХ век, със събития и описания, които ни пренасят в романтичните времена, които познаваме от романите на великия автор. От всеки ред блика обич към готварското изкуство, предадена с поетичния език на майстора на словото.
  2. Смразяващата кръвта книга „Енциклопедия на серийните убийци“ на съставителя Красимир Тодоров ще ви убеди, че действителността е най-страховития създател на хоръри и психотрилъри. В документалния сборник са описани 26 действителни истории на най-прочутите и опасни престъпници в света, оставили кървите си отпечатъци на 5 континента XV до края на ХХ век. Джак Изкормвача, Бръснаря демон Суини Тод, Канибалът Чикатило, Медицинската сестра – убийца на бебета Дженийн Джоунс, Палачът на гейове, Железопътния убиец… – списъкът е безкраен. Книгата дава интригуващ и задълбочен преглед към феномена на серийните убийци в неговото многообразие от най-ранните му известни прояви до наши дни. Ще видите различните методи на действие на садистите и ще се вгледате в техните мотиви. Всяка глава се развива като криминален процес – разглежда личността на маниака, описва неговите престъпления, без да спестява и най-потресаващите детайли, проследява разследването, залавянето, следствените действия и съдебните спорове, преживяванията в затвора, екзекуцията и следите, които остават…
  3. Сборникът с есета на 26 световноизвестни писатели „Царство на маслини и пепел“ разказва за Обетованата земя – за конфликта към днешна дата, за живота на палестинци и евреи и за тяхната надежда за мир и спокойно съвместно съжителство. Книгата излиза у нас преди световната си премиера, която ще бъде на 1 юни в САЩ. В продължение на векове Обетованата земя е била арена не само на въоръжени стълкновения между различните населяващи я народи, но и на ожесточени битки на духа и на ума, върху чиито постижения се градят основите на днешната ни цивилизация. В търсене на истината американските писатели Айлет Уолдман и Майкъл Шейбон канят двайсет и четирима от най-добрите майстори на перото в света да предложат своя поглед за миналото и за бъдещето на това „царство на маслини и пепел”. Сред именитите писатели, които участват в проекта, са Дейв Егърс, Марио Варгас Льоса, Анита Десаи, Колъм Тойбин, Джералдин Брукс и още много прочути творци, носители на редица престижни международни награди и познати и у нас със своето художествено творчество.
  4. Уникалната стихосбирка „България в песни“ е истински урок по родолюбие и излиза специално за 24 май. Тя побира 69 стихотворения, излезли изпод перото на 57 обичани наши автори от средата XIX на до края на XX век. Вазов, Яворов, Каравелов, Христо Ясенов, Елисавета Багряна, Дора Габе, Павел Матев, Дамян Дамянов, Пеньо Пенев, Блага Димитрова, Петя Дубарова… безброй са големите имена, възпели отечеството ни. В патриотичния том техните слова зазвучават в мощен хор, който припомня на големите и запознава малките читатели с всичко онова, което ни кара да се зовем с гордост българи. Това е книга, която трябва да присъства във всяка домашна библиотека, да се чете на глас и песните в нея да се знаят от всички.
  5. „Диоген и силата на цинизма“ на София Петрова – том пети от поредица „Философия за всеки“ на издателство „Милениум“ също вече е на пазар. Със своите 44 увлекателни диалогични притчи за легендарния античен философ, книгата чертае път на младото поколение към дебрите на науката за мъдростта и дава храна за размисъл на по-възрастните. Диоген живеел в бъчва, търсел посред бял ден със запален фенер „човека, честния човек“ и строшил своята единствена вещ – чаша за вода, защото осъзнал, че може да пие и от дланите си. Наричан Кучето, основател на течението Кинизъм и създател на понятието космополитизъм той е сред най-интересните и забележителни мислители, оставили своята следа през вековете. В книжната серия може да намерите и заглавията, посветени на Сократ, Соломон, Конфуций и Сенека.
  6. Новата историческа книга „Френската революция. От Просвещение до тирания“ на Иън Дейвидсън ще ви представи безпристрастно и аналитично всичко за Революцията на революциите – събитието, предначертало днешния облик на Европа. Авторът проследява обективно и увлекателно как за пет години революционерите извървяват пътя от най-възвишеното – от Просвещението, до тирания и терор. Дейвидсън отговаря на въпроса защо фундаментална същност на революцията дълго време остава неразбрана и се опитва да бъде пределно разбираем, за да могат посланията му да достигнат до максимално широка публика. Той акцентира на това, че революцията не е предвождана от гневни тълпи, а от най-добрите и бляскави умове на разрастващата се буржоазия във Франция. Авторът е английски журналист, който дълги години работи като кореспондент в Париж на авторитетния вестник „Файненшъл таймс“.
  7. Забележителният роман „Почти всичко за жените и малко за делфините“ на известния телевизионен режисьор Анатолий Малкин разказва за любовта и за историята на Русия. Малкин е откривател на най-прочутите медийни лица в родината си и създател на емблематични предавания, сред които предвестникът на перестройката „Взгляд“. Той описва някои значими събития от епохата на промените през призмата на спомените за своя живот и за сърдечните си романси. След десетки знаменателни телевизионни проекти, той започва да излива мислите си на белия лист само преди няколко години и се откроява на литературната сцена с искрения си, изповеден стил и грабващи сюжети.

Вашият коментар