Les Francofolies de la Rochelle  е най-големият международен музикален фестивал за съвременна франкофонска музика. Основан през 1985 г. от Жан-Луи Фулкие в  град Ла Рошел, Франция, където от тогава се провежда всяка година.

Освен във Франция, Les Francofolies се организира и в Монреал /Канада/, както и в Спа /Белгия/. Фестивалът има изнесени издания и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.

През 2015, след повече от 20 годишно прекъсване, Благоевград стана шестата дестинация в света, в която на Les Francofolies събра най-големите звезди на френската музика на своето първо възстановено издание след провеждането му там през 1991,1992 и 1993 г.

Francofolies Благоевград е българското издание на престижния френски фестивал.

Негов лицензиран организатор и продуцент е Община Благоевград, която притежава всички права за провеждането му на територията на България и балканския регион.

Тази година Francofolies Благоевград се проведе на 17 юни (снощи). Отново на открито, този път огромната сцена бе построена на мястото на бившите казарми в Благоевград, с което Общината представи и най-новата локация в България за културни събития.

А мястото е БРИЛЯНТНО! За сравнително малък град, като Благоевград, мерките за сигурност бяха изключителни. Затворена главна пътна артерия пред централния вход, много полиция. Първи general check на входа, втора проверка малко след нея и вече си на място, което можеш да сравниш само и единствено с Woodstock! Правилно позициионирана сцена, импровизирана „кошарка“ за най закоравелите фенове пред нея, първи кръг зрители около оградите и от там насетне един ХЪЛМ. Малка асфалтирана пътечка изкачваща се нагоре. Много трева, много зелено, много дървета. Много локации за продажба на хапване, бира (в началото) и около 40 000 жадни за музика и стил почитатели и гости. Хората са навсякъде- насядали на групички по тревата. Използващи ръба на асфалта за седалки, прави, легнали на „йога постелки“, поседнали върху найлонови торбички. Истинска свобода, въздух и желание за музика.

За съжаление събитието бе белязано от неочакван фалстарт за неговия най-очакван изпълнител- френската Имани ( или иначе казано Nadia Mladjao- както е истинското и име). Точно преди звездата да се появи на сцената небето над Благоевград се отвори и изля толкова проливен дъжд, колкото никой не е очаквал. Хората се бяха подготвили с дъждобрани и чадъри и якета и т.н. Но не се бяха подготвили за СРИВ в електричеството. И сцената угасна. Тока спря. В продължение на 1- 1,5 часа хората стояха под проливния дъжд и чакаха той да спре а токът да се върне, само и само за да видят своята любимка. Вместо да започне в 20:00 както бе по програма, 21:30 след като небето се избистри, дъждът спря и тока бе възстановен- сцената блесна в светлина, дим обгърна всичко и тя се появи. Любимка на МНОГО хора, позната на други, само като име, но способна да плени и забавлява 40 000 зрители, въпреки изпилените им нерви от предхождащите събития. Преди да продължа, за онези от вас, които все още се колебаят, дали всъщност се сещат за нейна музика, ще помогна:

Това, което тази крехка дама, даде на града, фестивала и тези 40 000 почитатели се нарича, чиста музика, чиста душа, чисто сърце и едно интелигентно, деликатно оркестрирано и брилянтно реализирано шоу. В продължение на час и половина, тя НЕ слезе от сцената, НЕ спя да пее и да потапя всички в песни, които знаят, чували и пяли са, но много от тях дори не си дават сметка, че те всъщност са нейни. Имаше и „Бохмеска рапсодия“ на The Queen имаше и „Ready or not“ но всичко което чухме, бе в брилянтни, нови и непознати аранжименти. Адаптирани за шоуто, адаптирани за публиката и събитието, което тя води. И не Имани не е изпълнителят стоящ на микрофон и НЕ мърдащ. Тя не спря да се движи, тя не спря да танцува, тя не спря да пее и вълнува. Но тя бе музикант. В шоуто и, звездата е тя, но гръбнакът са нейните музиканти. И във всеки удобен момент, тя акцентираше върху всеки от тях. Ударни, бас, контрабас, клавир- всичко което може да ви хрумне бе там, бе на сцената, бе зад нея. Подкрепяше я и поемаше инициативата във всеки момент, в който ситуацията го предполагаше.

40 000 зрители – млади, стари, познаващи френската музика и френските артисти, познаващи нея и незнаещи коя е, всички се забавляваха, танцуваха, изпълняваха желанията и- „пейте с мен“, “ сега пляскаме“ , „сега мрънкаме, като на футболен мач“ и симбиозата се получи. Тя ни СЛЯ със шоуто и. Ние се превърнахме в частот нея, част от това място, това събитие, тази култура и ТАЗИ музика. Ние почувствахме и преживяхме.

Колко лесно и красиво е да НЯМА сълфетки, да няма „Айде сега да ви въдя ръчичките на всички гореееее“, „Има ли луди тука беееее“ и т.н.т. Може да има успех и без това. Може да има успех и с такт, внимание и интелект. Имани даде това на фестивала. Тя напълни града, тя напълни мястото на събитието и тя напълни душите на хората.

Едно огромно БЛАГОДАРИМ и с нетърпение ще очакваме следващото издание.

Важно уточнение е, че както събитието „Годишни музикални награди на BG Радио“, състояло се в центъра на града предходната вечер, община Благоевград бе обезпечила и ТОЗИ фестивал с „Вход свободен“ за всички!

Вашият коментар