Обсъждат как да вкарат екранните образи в училищата и университетите

На 21 юни във Френския институт представители  на всички  професионални и неправителствени организации, институции и заинтересовани страни в сфрета на киното и образованието ще се съберат,  за да  обсъдят стратегията  „София – творчески град на киното 2017 – 2027“ на Столична община. В нея  е предвидено да се  разшири достъпа до киното в училищата и университетите, така както е във Франция,  като по този начин се формира вкус към стойностното изкуство и се приобщят  нови публики – задължителен елемент за развитието на киноиндустрията въобще. Работи се върху идеята в столицата  да бъде разкрито професионално училище за кино и да се създаде общински фонд за дофинансиране на български кинопродукции. Специален гост ще бъде  г-н Жан-Франсоа Казо, ръководител дирекция „Кино и аудиовизия” към инспектората по образование в Бордо.

Домакин на събитието е фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, чието четвърто издание е от 19 до 25 юни. Това не е случайно, защото от създаването си досега този фестивал  поставя сериозен акцент  върху кинообразованието за младежи. „За нас това е процес, за който работим целогодишно чрез различни програми – споделя главният организатор на събитието  Ралица Асенова.

Тази година над 400 ученици ще посетят  безплатните прожекции и дискусии с професионалисти, част от артистичния състав  на филмите и ментори от екипа на фестивала.

В програмата за ученици на възраст между 15 и 19 години са включени италианската класика „Мястото“ на Ермано Олми, българският филм „Подслон“ на режисьора Драгомир Шолев, два филма на популярния млад френски режисьор Дамиан Манивел – „Паркът” и „Неделя сутрин”. В програмата за младежи са включени още два португалски филма: „Краят на света” на режисьора Педро Пиньо, спечелил награда на последния фестивал в Кан и класиката „Камък в джоба“ на Жоаким Пинто. Тъй като организаторите се стремят да покажат на младежите възможно най-широк спектър от естетики, формати и автори, са приготвили и две програми от късометражни филми, между които българските „Синът” на режисьора Христо Симеонов и „Преди да заспя” на Николай Тодоров, както и носителят на награда „Сезар” за най-добър късометражен филм през 2017 – „Към нежността” на Алис Диоп. Ще бъде показана премиерно и френско-българската продукция „Почти” с френски режисьор и български актьорски състав.

Иновативни учители пък ще бъдат  обучени да ползват в работата си   европейската платформа CinEd, с която фестивалът, съвместно със сдружение „Седем“,  си партнира. В платформата е качена колекция от филми и методически материали, които да послужат като  основа на  съвсем нов, неформален подход в преподаването, поставящ в центъра киното. Това са последните обучения за тази година и съответно последен шанс за желаещите да се запишат преподаватели. С тях броят на преминалите през програмата за 2017 ще надхвърли 2 500 ученици и 50 учители. „От срещите с всички тези деца и младежи, както и с техни преподаватели, собственици на школи и образователни центрове имаме безценна обратна връзка и съвсем практични предложения , която ще споделим на кръглата маса, за да залегнат те в стратегията и тя наистина да отговаря на нуждите на съвременното училище, чиито възпитаници живеят в свят на движещите се изображения, образи, които ги връхлитат  от всякакви екрани – на таблет, смартфон, телевизор“- допълва Ралица Асенова.

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ ще покаже тази година 18 филма-пълнометражни и късометражни , дебюти и класики.

 Могат да бъдат гледани в кино „Одеон“ и Френския институт.

Вашият коментар