По традиция в четвъртък ти споделям впечатленията си от поредната прожекция на хит поредицата на телевизия ABC „When we rise“, която се излъчваше безплатно всяка сряда в гр.София във Фабрика Автономия.

Ако за първи път попадаш на подобна пшубликация, може да наваксаш с пропуснатото от тук: част първа, част втора, част трета!

Заключителния епизод от поредицата бе истински слънчев лъч и може би най-позитивния момент в цялата поредица. Акцентът в него бе върху доброто. Върху семейството. Върху победата. Равенството. Човешките права. НУЖДИТЕ на ЛГБТИ хората. Дъщерята на двете майки е пораснала. Гради семейство. Кен е в поредната метаморфоза от живота си. И физическа и емоционална. Той вече има нова прическа и нова служба. Гай Пиърс повежда епична битка срещу институциите за равноправие на ЛГБТИ хората с обикновените американци. Намесени са политици, адвокати, съдии. Всичко, от което има нужда един качествен, политически…. трилър?

Този епизод успява. Той успява на всички нива. Всички сюжетни нишки са затворени по най-добрия възможен начин. НЕ розово и напудрено. Човешки. Желано. Очаквано. Борбата приключва. Всички знаем как. Всички тези години (а за зрителя седмици) в които борбата се е водила ….. имало е смисъл. Нищо не е било напразно. Репресии, смърт, СПИН епидемия. Хората са силни същества. Те са способни да надживеят и най-кризисните моменти.

Виждаме адекватност на институции, виждаме адвокати, борещи се за кауза, виждаме загуба- човешка загуба, виждаме сватби- много и прекрасни сватби. И една конкретна. На две майки. Ставаме свидетели на тяхната дъщеря, която отправя ОНЕЗИ думи към тях. Усещаме как всичко придобива смисъл. Усещаме епилогът. Краят на една епоха. Полъхът на промяната. WHEN WE RISE успява и борбата води до победа. Желана, бленувана, кървава…. но победа.

Чудесен завършек за един силен и болезнен сериал. На моменти труден, на моменти прекалено мрачен, черен, тягостен, на моменти напудрен, розов и сияещ. Но истински. Човешки. За техните проблеми. За тяхната борба. За това, което ТЕЗИ хора искат да имат и институциите не им позволяват. За това те да преборят общественото съзнание и обикновените хора да им кажат- да! И ти си човек! 

След тази серия, човек се чувства някак окрилен. Зареден. По-оптимист. По-вярващ в доброто и положителното. След тази серия се бях настроил и за най-прекрасната дискусия в това отношение. Тук очакванията ми претърпяха категорично фиаско.

Променената схема на дискутиране на епизода този път, бе превърнала времето след филма в …. парти. Добра идея, добре замислена с неочаквана реализация… И все пак…музики, танци, пушене, разхождане…. Неща, от които определено нямах нужда и порязаха ентусиазма и въодушевлението ми от видяното.

Хората се разделиха на групички и заговориха. Всички индикации сочеха, че онази ръководената дискусия от миналите епизоди НЯМА да се състои. Че хората просто търсят начин за сплотяване. Давайки си сметка за това си взех нещата и напуснах Фабрика Автономия, желаейки на всички истински добро изкарване.

Ще има още събития. Ще има още филми. А www.cineboom.eu ще се старае да бъде там и да ти претворява случващото се.

„When We Rise“ 2017 е една изключителна поредица на американската телевизия ABC. По всичко личи, че той няма индикации да стигне до родните телевизии. Всички заинтересовани… сигурен съм знаете от къде да си го набавите и да го изгледате.

Горещо препоръчвам!

Вашият коментар