Хотел Трансилвания“ е история за отношенията между баща и дъщеря – просто в ролята на таткото е Дракула, – казва Генди Тартаковски, режисьорът на филма на Sony Pictures Animation Хотел Трансилвания. – И той като всички бащи е прекалено покровителствен и психясал мил човечец, който е готов на всичко за детето. Единствената разлика от останалите родители, е че той все пак е Принца на мрака.”

Оказва се, че в Хотел Трансилвания най-известните чудовища – включително Дракула, Франкенщайн, Върколака, Невидимия и Мумията  – не се различават от обикновените хора. И те си имат семейства и проблеми, изпитват нужда да се измъкнат от ежедневието си… но за разлика от хората, трябва да живеят, укривайки се от света, който ги приема като… чудовища. А какво по-добро място за такова убежище от Хотел Трансилвания, където човешки крак не стъпвал от 1898 години и самият Дракула използва за скривалище от останалия свят? Но най-големият проблем на Дракула е неговата дъщеря, Мейвис, която е тинейджър. Всъщност тя е точно на 118 и докато постепенно се превръща в жена, се сбъдва най-големият страх на вампира – да не изгуби връзка с детето. По принцип той се бои безкрайно от две неща – да не изгуби връзка с дъщеря си и от чесън, но това е друга история.

„Едно от най-трудните неща, които трябва да направиш като родител е да позволиш детето ти да се впише в света като самостоятелна личност. – казва продуцентът Мишел Мърдока, която е отдадена на филма от самото зараждане на идеята за него. – Човек не може да ги предпазва цял живот; просто трябва да им се довери, че са в състояние сами да се грижат за себе си. Оказва, се че дори Дракула е на мнение, че понякога светът може да бъде едно много страховито място.”

Хотел Трансилвания“  представя чудовищата по изключително забавен начин – много по-смешни, отколкото някога сме ги виждали. Причината тези изчадия да са оцелели през годините като отделни образи е, че всеки от тях има страхотна история, – казва Тартаковски. – Чисто човешките им черти ги прави достъпни, привлекателни и приятелски настроени. Нашият Дракула също има страхотна, горчиво-сладка история, която показва какъв човечен вампир е той.”

„Когато за първи път се присъединих към Sony Pictures Animation преди 10 години, в самото начало на работата на студиото, започнах да търся подходящ проект, вниманието ми бе приковано от Хотел Трансилвания. – казва Мърдока, която е и продуцент на първия пълнометражен филм на Sony Pictures Animation, Ловен сезон. – Замислих се колко ще бъде забавно да представим всички тези традиционни и толкова познати герои  в изцяло различна светлина.”

 

Освен трогателна семейна история, режисьорът представя Хотел Трансилвания  и по един неповторим и забавен начин. 13 пъти номинираният за наградата Еми Тартаковски е известен в средите на анимационните творци. Самият Джордж Лукас, след като се е запознал с автора на телевизионните анимационни сериали „Самурай Джак“ и „Лабораторията на Декстър“, се спира на него за създаването на „Star Wars: Войната на клонираните”. Той е участвал и в изграждане на концептуалните сторибордове и финалната екшън сцена за филма „Железен човек 2 и е отговорен за стилния и запомнящ се пролог на филма „Свещеник“. За първия си пълнометражен филм Хотел Трансилвания, Тартаковски иска да направи нещо, което досега не е правено – във време, когато повечето анимационни филми се стремят да се приближат колкото е възможно по-близко до действителността, той търси да се възползва от предимството, което дава анимацията да премахва ограничения. Като стои по-надалеч от реалността, той има възможност да представи свят, който сам описва като „по-истински и от истинския” – още по-забавен и наситен с емоции. „В игрaлните филми си скован да бъдеш истински. Но ние искахме да направим този филм напълно различен, анимацията да бъде карикатурна, смешна и преувеличена, – споделя той. – В телевизията ми е разрешено да стилизирам образите и да използвам карикатура, за да направя всеки проект да изглежда неповторим. Точно това исках да направя и с тази продукция. Екипът ни се постара стилът на анимацията да е ярък и материален, защото искахме да бъде свръх изразителен. Движенията във филма са силно преувеличени, почти нереални. Това им придава енергия, а енергията в един филм е всичко за мен.”

Пълен синопсис, трейлър, снимки и МНОООООООГО допълнителна информация за филма, в профила му ТОЧНО ТУК!