Всеки, който е загрижен за рака, т.е. всеки разумен човек, трябва да прочете „Хроники на рака“ от Джордж Джонсън

Има ли разрешение най-голямата медицинска загадка?

По данни на Световната здравна организация от 2016 г. всяка година над 12 млн. души получават тежката диагноза рак, а около 8.2 млн. умират от болестта. Това са 14,6% от всички смъртни случаи. Прогнозите са още по-мрачни и сочат, че до 2030 г. броят на заболелите ще се увеличи до 22 милиона годишно, а смъртните случаи ще достигнат 13 милиона.

В България има 200 000 души със злокачествени образувания. Всяка година се разкриват нови 26 000 случая, което е два пъти повече отпреди 20 години. Годишно от рак у нас умират около 16 000 души.

Няма съмнение – раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Няма човек, който да няма в обкръжението си поне един болен от рак.

В помощ на всички – болни, техните близки и тези, които се опитват да се предпазят – идва книгата „Хроники на рака“ от Джордж Джонсън. Компактна и елегантна, а всъщност съдържа в себе си три книги: спомени за една година, прекарана в съжителство с рака, подробно изследване на онова, което ни е известно (и неизвестно) за това все така мистериозно заболяване, и разказ за смирението да живееш редом с една смъртоносна болест, която е в състояние да те погуби най-неочаквано.

Когато жената, която обича, е диагностицирана с метастазен рак, авторът на научна литература Джордж Джонсън се заема да разбере всичко за болестта. Така открива, че е настъпила истинска революция по отношение на произхода и същността на заболяването. В своята книга той ще ни запознае с историята на болестта и последните постижения в изследването и лечението на рака.

Умело анализирайки продължилите десетилетия проучвания, той разкрива какво знаем и какво не знаем за рака и защо неговото лечение продължава да бъде проблематично. Авторът ни представя епидемиологията на заболяването, клиничните изпитания, лабораторните експерименти и научните хипотези, които са в основата на дисциплини като еволюционната биология, теорията на игрите и физиката. Той описва тумори, които се развиват като извънземни същества в организма, както и открити от палеонтолози вкаменени тумори, прилепнали към скелетите на динозаври и наши древни предци. Запознава ни с изненадващите обрати в научните схващания за причините за раковите заболявания, свързани с храненето и токсините от околната среда.

Изучил в дълбочина тежкото заболяване, Джонсън се опитва да си отговори на най-важния въпрос, който всеки човек, имал досег с коварната болест, си задава: Защо се случва? Каква е причината за рака и какво можем да направим по въпроса.

„Всеки, който е загрижен за рака, т.е. всеки разумен човек, трябва да прочете „Хроники на рака“, казва Чарлз Ман, автор на „1491”.

Сред другите отзиви за тази книга са:

„Хроники на рака” е задълбочено и всеобхватно изследване на историята, праисторията и бъдещето на рака, продиктувано от болезнен личен опит. За моя изненада и изключително удовлетворение като бивш биолог авторът разглежда рака като клетъчна стратегия и бунт срещу тиранията на многоклетъчния организъм. Абсолютно разбираема за неспециалисти, тази книга е за всеки, който е бил докоснат от рака, т.е. за всички нас.“

Барбара Еренрайх, автор на „Бедната Америка”

„Увлекателна, проникновена, въздействаща… Никой след Сюзан Зонтаг не е поставял рака така категорично и убедително на място му… подвеждащо непринуденият  разказ на Джонсън е умишлен избор. Той надниква навсякъде – интелигентен, скептичен, любопитен и опечален наблюдател.”

„Ню Йорк Таймс”

„Шедьовър на яснотата. Джонсън обяснява сложните теми по изключително разбираем начин… Забележително подробен и познавателен… обмислен и добре мотивиран… Увлекателен.“

Ню Йорк Джърнъл ъф Букс

„Една от малкото публикувани напоследък чудесни книги за рака… Джонсън се откроява със своето красноречие, убедителност и задълбоченост… Освен че обясненията му са разбираеми, Джонсън притежава и добри писателски умения, за разлика от някои уважавани анализатори. Той знае, че пестеливостта, поезията и ритъмът са не по-малко ценни от яснотата… Разказаната в толкова малко страници от Джонсън история е изчерпателна и научно обоснована. Личната история е тъжна и болезнена, разказана по неочаквано откровен начин… Една откровена и човешка книга, едновременно мрачна и вълнуваща.”

Дейвид Куамен, „Ню Йорк таймс бук ривю”

„Идеалният учебник за тези, които искат да научат истинската история на рака, а не предлаганата от медиите версия.”

                                                                                                        „Икономист”

„Предизвикателно и лично изследване на митовете и недоразуменията за най-големия враг на нашето здраве и благополучие.”

„Мадър Джоунс”

„Като един истински алхимик Джордж Джонсън трансформира страха си, предизвикан от метастатичния рак на неговата съпруга Нанси, в злато под формата на добре написано и научно обосновано проучване за днешното състояние на науката за рака. Джонсън посещава множество лаборатории, за да дешифрира кода на рака, да открие причините за заболяването, неговите молекулярни ексцентричности и неговото лечение. Битката на неговата съпруга с болестта е критерият за трезвото му отношение към доказателства, данни и причини.”

„Сайънтист”

„Изключително завладяваща книга, която изчерпателно обяснява съвременното научно разбиране за рака… Джордж Джонсън разкрива любознателността и емпатията, с които учените се опитват да се справят с гибелната болест.”

„Таймс Литерари Сапълмънт“ (Лондон)

Вашият коментар