В три последователни публикации ще ви запознаем с най-важните събития от хронологията на Алфа- раждането на един символ, градът на хилядите планети!

1960-70:Изследователски екип от НАСА е назначен да проучи възможностите за изпращане на станция в орбитата около Земята.

1975: Астронавтът Томас Стафорд и космонавтът Алексис Леонов се срещат, когато американската совалка Аполо и съветската капсула Съюз, пускат „котва“ в орбитата около Земята. Първото американско-съветско ръкостискане в космоса е факт.

1983: Изстреляна е проектът за космическа станция „Свобода“ с подкрепата на Роналд Рейгън

1985:Обявени са участията на Европейската, Канадската и Японската космически агенции в проекта за космическа станция.

1993:По времето на един труден, финансов конфликт, плановете за космическата станция са променени и нейното официално име вече е Алфа. Руската космическа агенция обявява участието си и се превръща в основен „играч“ в програмата. На станцията се плануват две секции- Американска и Руска.

1998:Създаването на станцията започва. Представлявани са 16 нации- 11 европейски държави, Канада, Бразилия, Япония, САЩ и Русия. Първият компонент, който ще бъде изпратен в орбитата е Зарая, заедно с общия възел, който има слот за прикачане на шест бъдещи модула.

2001: Името Алфа е изоставено и заменено с Международна Космическа Станция, след като руснаците започват да спорят, че Алфа е грешно название, тъй като първата космическа станция около земята е била Мир.

2009: Нова, животоподдържаща система позволява на шест човека, да бъдат настанени на станцията за постоянно.

2013:Станцията вече е съставлявана от 13 модула

2017:Международната космическа станция е пълна и оперира на максимална мощност: 108 метра дължина, 74 метра ширина, 400 метрични тона и 900 кубични метра, от които 400 са обитаеми. Станцията е съставлявана от 16 модула. Изоставения през 1995г. европейски проект за совалка Хермес е възстановен. Совалката ще снабдява модула Колумб, който е европейската лаборатория на станцията.

Паметната дата 12.04.2019г.: Това е денят в който НАСА, Руската агенция и Европейската агенция обявяват…..

Продължете да четете във ВТОРА ЧАСТ ОТ ХРОНОЛОГИЯТА или директно преминете към ЧАСТ ТРЕТА или ЧАСТ ПОСЛЕДНА!  „Валериан и градът на хилядите планети“ дебютира по екраните в цялата страна от 21.07.2017г. Разпространява за България А+ Филмс.

Вашият коментар