Два музикални, риалити формата движат българската сцена от няколко години. „Гласът на България“, правата държи телевизия bTV и „Х-фактор“, правата държи NOVA.

Тази вечер (11.06.2017г.) приключи четвъртият сезон на „Гласът на България“, а от утре- 12.06 започват кастингите за новия сезон на „X-фактор“. Кое е правилното шоу? Кой е правилния формат и коя е схемата, която наистина работи за участниците?

„Гласът на България“ е доказал през годините, че е шоу, НЕСПОСОБНО да произведе звезди. Причините са много, но може би основата е залегнала в неговата схема. Това е „ГЛАСЪТ“. Нека си признаем- НИКОЙ не взима под внимание ГЛАСЪТ преди всичко. Това, което харесваме и заради което бихме си дали парите НЕ Е гласът, а цялостния пакет, който притежава артистът. Актуалност, биййт, стайлинг, поведение, провокативност, сценично присъствие, усет към модерното и да… и гласът. Ще простите невежеството ми в подготовката за тази статия, но дори не си спомням победителите в отминалите сезони. Някой от тях постигнал ли е нещо? Някой от тях да е някъде сега? Брилянтна е идеята за кастингите на сляпо, но ТЕ реално предизвикват катастрофата на крайния продукт след шоуто. Вадим един ГЛАС, който най-често няма ДРУГО освен това.

В първия сезон на „The Voice UK“ победител стана Леан Мичъл с ментор Сър Том Джоунс. Показвам ви едно от изпълненията и:

Това е глас. Това е гласище. Това е чар, обаяние и възможност. Това е глас, съизмерим с Леона Луис, Марая Кери, Уитни Хюстън, Селин Дион…. Това е глас, който безапелационно унищожи конкуренцията в най-силния сезон, който шоуто НЯКОГА е сътворявало. Ето двама от участниците тогава, които Леан смачка:

 

След успеха и в шоуто, тя записа и издаде албум- неглижирано менажиран от продуцентите. Катастрофално реализиран, неподкрепян. Договорът и бе прекратен. Леан фалира и се върна към това, което правеше преди шоуто- да бъде аниматор в хотел.

Какво се случва в нашия формат? Същото. Шоуто върви. Има приличен рейтинг. Вади победител. Финал- от там насетне нищо. Никакъв мениджъмнт, никакво продуциране, никакви грижи, никаква подкрепа. Важното е, че са изблъскали шоуто и са излъчили победител.

Победителят от тази вечер е едно прекрасно момче. От двамата финалисти той бе по-сърцат и имаше повече желание за победа. Преди всичко беше българин. Филипинката бе ПО-ДОБРИЯ глас. По-вцепеняващ, по пленителен, по разпознаваем, по-неповторим. Не ме разбирайте погрешно, момчето е брилянтно и категорично заслужаваше да победи. Но ако търсим гласът- това е НЕЙНИЯ.

Сега следва въпроса- от тук нататък? Категоричният провал за мен е гарантиран. Представете си Радко- артист. Представете си го сред Пламен и Иво, Павел и Венци, Гери Никол, Дара, Михаела Филева, Михаела Маринова…. Виждате ли го някъде там? Виждате ли го за конкурент за внимание с КОГОТО и да е от тях? Той отстъпва по визия. Той има очила. Той НЕ Е първа хубост. Той НЕ Е слабичък и подвижен. С танците ще има изключителни проблеми. Да звуча грубо и гадно- но нима истината не е такава. Нима ние, потребителите не режем нашите любимци без да ни пука. За да направя прехода ще ви кажа- всички тези хора (без Павел и Венци) са излезли от другия формат. Излезли от конкуренцията. „Х-фактор“.

Това е шоуто, което ВОДИ и печели от своите артисти, далеч след неговия финал. Често, то се проваля, водено от хуманна дейност (както Гласът). Често се появяват БРИЛЯНТНИ гласове- помните първият победител Рафи? Помните ли последният победител Христиана Луизу? А предходния- Славин? Сравнете техните кариери и популярност с тези на Гери Никол, Дара, Кристиян Костов…. Причината? Продукта е правилен. Крайният ефект е правилен. Мениджмънта и ръководенето е правлине. PR-ът е правилен. Радко, Христана, Рафи имаха тотално НЕУСПЕШНИ екипи зад гърба си. За това не постигнаха нищо. Брилянтни гласове, които се развиват в друга сфера.

Но „Х-фактор“ е форматът, който има правилната схема за своите участници. Който прави от тях качествен, продаваем продукт след това, и отстоява правата им. Да ви дам няколко световни примера?

Това са само няколко от УСПЕШНИТЕ световни артисти, излезли от формата. У нас, Х-фактор ни е дал Рафи, Жана, Михаела Филева, Прея, Михаела Маринова, Славин, Пламен и Иво, Дара, Гери Никол, Тита, Кристиян Костов, Нелина (вокалистката на Deep Zone Project) и мн. др. Факт е- форматът работи. Той ражда звезди. Той не ражда участници, умиращи след края му. Не носи слава, докато трае формата, която да УМРЕ с  неговия финал.

Факт е, че победителят в Х-фактор не винаги е най-успешният изпълнител след това. Но е факт, че за да станеш звезда НЕ Е нужно да си победител. Просто влез в големите концерти, спечели обичта на публиката и ПРАВИЛНИЯ продуцент, ще види твоя талант и ще го поеме, след края на шоуто. Михаела Филева НЕ спечели първият Х-фактор. Но бе забелязана от правилния продуцент- Графа- и получи правилната кариера. Разви собствен стил, класа и интелект. Да, колкото и да ни се ще или НЕ ще да си го признаем, Михаела е новата Мария Илиева. Х-фактор ни даде момичето, което ще наследи най-успешната българска поп певица за началото на 21 век. Само помислете, Мария Илиева има ли конкуренция в някоя от младите поп певици? Тогава, ще си дадете сметка, че нейната наследничка е НЕПОБЕДИТЕЛКАТА от Х-фактор, сезон 1. Михаела.

Скъпи приятели, следващия път ПРЕДИ да се запишете на следващия музикален формат си дайте сметка- искате просто да участвате във формат или гоните кариера отвъд него. Ако е второто… вече трябва да сте направили своя извод.

Вашият коментар