Civilization-koricaСпоред новата книга „Цивилизацията от преди потопа до днес“: Жителите на Атлантида научили египтяните да строят пирамиди!

Българин написа книга за приноса на страната ни за световния прогрес!

Нов поглед върху световната история на изкуството, културата и науката предлага филологът и писателят Стефан Александров в книгата си „Цивилизацията – от преди потопа до днес“, разпространявана от издателство „Милениум“.

194-11-01-2-Atlantida-kristali„Искам да дам гласност на приноса на България към световната цивилизация, с който да допринеса за подобряване на имиджа на нашата родина. Поставям народа ни редом с тези, които са в центъра на планетарния прогрес“, мотивира импулса си за работа авторът. – „Поводът за да започна моите търсения беше книгата на Роджър Озбърн „Цивилизацията. Нова история на западния свят“, в която България не се споменава изобщо. Публикувани са не малко трудове на тази тема, някои от които много популярни, на известни учени – социолози, културолози, историци, но и в тях за нашата роля не е писано нищо.“

46639288_1248325046_9За да запълни този пропуск Александров проучва и цитира десетки публикации – томове, статии, извори, като търси и отбелязва активите на българите и на нашите предци в общото културно развитие. Той няма претенции за научна всеобхватност и изчерпателност, стремил се е книгата му да бъде достъпна, разбираема и поднесена по интересен и запомнящ се начин.

atlantis5Откъс /със съкращения/ от главата за Атлантида:

„Атлантида – Първите сведения за континента Атлантида и неговата напреднала цивилизация намираме в диалозите на Платон „Тимей и Критий“. Там се споменава, че тя се намирала между Европа и Америка. Платон не бърка Атлантида с Америка, а уточнява, че на запад от Атлантида се намира друг континент.

Звучи невероятно, че 2000 години преди Колумб да открие Америка се е знаело, че съществува такъв континент. От къде са имали информация за това древните? /…/

Далеч преди потъването на Атлантида, неговите жители – атлантите са колонизирали крайбрежието на централна Америка – днешните Мексико и Гватемала. Не случайно ацтеките без съпротива били победени от генерал Кортес. Те очаквали при тях да пристигнат брадатите бели богове от изток /за които са знаели от своите предтечи/. По същия начин Писаро завладял Перу – инките са взели испанците са богове.

Атлантите са били високи хора, с дълги светли коси, хванати през челото с лента. На изток са търгували със средиземноморските народи.

Atlantis-mapВ научните среди преобладава мнението, че Атлантида е загинала вследствие на удар от голям метеорит, който не само я е унищожил, но е предизвикал огромен катаклизъм, който разместил земните пластове. Атлантида потъва, а Андите се издигат. Доказателство за това е езерото Титикака, което сега се намира високо в Андите, солено е и има по брега си големи железни халки. Те са служили за завързването на презокеански кораби, когато Титикака е било пристанище на брега на Тихия океан. /…/

Друго следствие от потъването на Атлантида е библейският потоп, за който има сведения в историческите извори на всички народи по света.

Учените, които са убедени, че Атлантида е съществувала като континент с високо развита цивилизация, допускат, че висшата прослойка на тази цивилизация е предвидила бедствието и е напуснала континента преди то да се случи. Те са отишли в бившите си колонии, където са станали учители на приелите ги народи. Това се вижда от внезапния прогрес на египтяните и шумерите, който няма нищо общо с еволюцията. /…/

Тези народи, които дотогава са използвали само кал и слама за да строят жилищата си, изведнъж започнали да издигат пирамиди и огромни каменни храмове. Създали йероглифите. Започнали да използват изключително точни календари, което е невъзможно без да познават математиката и астрономията. Открили как да мумифицират своите владетели.

Цивилизацията е проява на човешкото битие при определени условия на еволюцията, или е получена наготово, а най-вероятно е съвкупност от двете.“

За автора

Стефан Александров е завършил Българска филология и преди промените е работил в областта на културата и образованието. През 1990 г. емигрирал в Канада. Взел канадско гражданство и живял в Торонто близо 20 години. Публикувал свои стихотворения и разкази за българските емигранти във в. „Български хоризонти” там. По-късно ги събрал в книгата „Имигранти в Канада”.  В нея той разглежда морални, етични, религиозни, политически и културни въпроси, показващи какви хора и с какви цели са се насочили от България към Канада.

С „Цивилизацията от преди потопа до днес“ авторът иска да даде гласност на приноса на страната ни към световната култура и история, което да допринесе за подобряване на имиджа й. Възмутен е, че в нито една от издадените до сега книги за цивилизацията не се споменава за България, а и не се разглеждат равнопоставено други култури и народи, а акцентът се поставя главно на Западна Европа.

Още за книгата и за българската следа в световната цивилизация

Книгата е разделена на три големи части – преди Потопа, след Потопа и след Новата ера. Всяка глава в тях се спира на събития и държави отнасящи се към съответния период. Стремежът е към максимална изчерпателност в разглеждането на всички съществували цивилизации. Те са описани сравнително кратко като освен основните им характеристики, авторът се е стремил да включи по-любопитни и запомнящи се факти от историята им.

Александров разглежда първо възникването на човешката цивилизация като цяло. След това се спира на митичните цивилизации Лемурия, Му и Атлантида; Понтийската и Древногръцката цивиливация. За последната Стефанов отбелязва, че не е оригинална, а е заимствина от Минойската, която е надградена от Микенската древногръцка цивилизация. А самата Минойска цивилизация е една от колониите на Атлантида (другите две са Шумерската и Египетската).

Giza (1)Разглеждат се Вавилон, Асирия, Персия, Тракийската цивилизация, Еврейската, Римската…

Отделни глави са посветени и на други „екзотични“ за нас древни цивилизации като тези на олмеките, маите, ацтеките, толтеките, инките, цивилизациите Наска и Мочика.

В главата, посветена на България е подчертано че:

– България е първата средновековна европейска държава, която от основаването си през 681 г. до днес е останала на същата територия и носи същото име.

– Големият син на Хан Аспарух хан Тервел (701 г.-718 г.) обединява българският народ и седемте славянски племена, начертава основните насоки на вътрешната и външната политика на новата държава и спира ислямското нашествие в Европа. Без решителната намеса на българската държава Европа е щяла да бъде прегазена и завладяна от непобедимата до този момент арабско-ислямска войска. Само тази заслуга на България е достатъчна, за да бъде в първите редици на европейските държави, които са дали нещо на света. Без България Европа нямаше да бъде такава каквато е сега.

– Ключов фактор в европейския политически живот е българският хан Крум (796-814 г.), който в съюз с Карл Велики (768-814 г.) унищожава Аварския хаганат.

– Огромен е приносът на България, свързан със създаването и разпространението на славянската писменост.

– Покръстването (864-865 г.) нарежда родината ни сред първите три християнски държава в Европа. Другите са Византия и Франкската държава.

За Европейския съюз

Авторът смята, че той има огромно позитивно значение за световната цивилизация. „Той е пример за това как бъдещите поколения трябва да решават спорните въпроси помежду си.“

 

Вашият коментар