Дългоочакваният ПЪРВИ самостоятелен филм за героя, който бе загатнат в „Първият отмъстител: Войната на героите„, вече е по родните екрани. „Черната пантера“ идва на гребена на вълната на ИЗКЛЮЧИТЕЛНА маркетингова кампания, подплатена с думите, които ДЪЛБОКО се запечатаха в съзнанието на феновете, че ТОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ФИЛМ ОТ ВСЕЛЕНАТА НА МАРВЕЛ.

Комиксовите герои ме загубиха. През годините ме губиха полека с всеки изминал филм. Стигна се до там, че НЕ гледах „Тор: Рагнарог„, не гледах „Лигата на справедливостта„, както и не малко други филми. Коректната маркетингова стратегия и наболялата тематика- ЧЕРЕН супер герой, ЖЕНИ-войни… в главни роли… Предполагам, че това + създадения Hype ме провокираха да отида и да изгледам този филм. Преди да дам своята оценка за него, ето и историята му в резюме:

Marvel Studios’ BLACK PANTHER
L to R: Erik Killmonger (Michael B. Jordan) and T’Challa/Black Panther (Chadwick Boseman)
Credit: Matt Kennedy/©Marvel Studios 2018

След смъртта на краля на Уаканда на световен форум, на който се обсъждат действията на Отмъстителите, неговият син Т’Чала се завръща у дома. Там го очаква изолирания, но технологично напреднал африкански народ, да наследи трона и да ги поведе към мир. Когато стар и могъщ противник се появява отново, Т’Чала е въвлечен в конфликт, качествата му на крал са поставени на изпитание, а съдбата на Уаканда и на целия свят са изложени на риск. Изправен пред предателства и опасности, младият крал трябва да призове своите съюзници и да освободи пълната сила на Черната пантера, за да победи враговете си и да осигури сигурността на своя народ и начина им на живот.

Ще започна директно. Това е ДОБЪР филм. Това далеч не е най-добрия филм на Марвел. Това е много далече от СИЛЕН филм ИЗОБЩО. Това е един филм, с ДОБРИ елементи, с МНОГО проблеми, една идея по-добър от много от помията, която Марвел създаде през годините. Но това НЕ Е голямото УАУ, което всеки от нас очаква.

Marvel Studios’ BLACK PANTHER
T’Challa/Black Panther (Chadwick Boseman)
Credit: Matt Kennedy/©Marvel Studios 2018

Филмът има много проблеми. МНОГО. Ще започна с тях. В техническо отношение той ТОТАЛНО се проваля в МАЛКОТО екшън епизоди, които предоставя на зрителите. Те се случват предимно по тъмно. Добавете към това ТЪМНОКОЖИ герои. Добавете към това ТЪМЕН костюм. Добавете към това ЕКСПЛОЗИВНА, бързо движеща се камера. Добавете към това изключително насечения монтаж и ще получите идеалната колаборация от едно голямо НИЩО.

Идеята за супер технологично и богато развита нация, скрита в дебрите на Африка е добра, но в крайна сметка ако се опитаме да се отдръпнем от нея и погледнем безпристрастно, леко… налудничава. Дори сцените на Уаканда ОТВЪД покриващия я щит и Уаканда ОТВЪД него… разликата дори във визуално отношение дразни окото. Уаканда извън щита е реална, възможна, позната, истинска. Зад щита нещата стават фантасмагористични и заприличват на типичния лъскав и помпозен Марвел свят.

Black Panther
Chadwick Boseman as T’Challa
Credit: Matt Kennedy/©Marvel Studios 2018

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕР Епичната сцена с… ГОЛЯМАТА смърт на героя на Форест Уитакър… всъщност ИЗОБЩО не се получи. Сцената във водата трябваше да е УАУ, но всъщност, тя бе шаржирана, играта на Чадуик Босеман бе немощна, неправдоподобна и пресилена. Героят на Форест НЕ предизвиква симпатии, НЕ успяхме да прекараме достатъчно време с него, за да го обикнем и да НИ ПУКА от случката и нелепата му смърт, в и без друго НЕЕФЕКТНАТА сцена! КРАЙ НА СПОЙЛЕРА

Голямата битка на ливадата, към края на филма, В НИТО един момент не успява да предизвика сетивата ни и да се почувстваме „на портите на Минас Тирит“. Съществата са готини, героите също, компютърната анимация, аниматрониката и сценографията НЕ успяват да впечатлят. Да, държат прилично и ниво, което лесно можем да приемем, но никога не успяват да го надскочат.

Ако трябва да потърся успеха на филма, бих го насочил към това, че за първи път имаме филм, с преобладаваш тъмнокож, актьорски състав, който се справя чудесно + за първи път имаме филм, който изважда женските образи и ги прави наравно значими (за да не кажа по-значими) от мъжките. Да- амазонките на „Жената чудо“ НИКОГА не успяват да се докоснат до силата, могъществото и непоколебимата решителност на жените на Уаканда.

Данай Гурира е истинския коз, който филмът вади в тази посока. Всички познаваме нейната  Мишон от „Живите мъртви“ и я обикнахме през годините. Знаем НА КАКВО е способна тази жена, през какво е преминала и колко УНИЩОЖИТЕЛНА би могла да бъде. Точно тази предистория нахъсва зрителя да очаква сила и мощ, а Данай вдъхва И ЖИВОТ, освен всичко останало.

Marvel Studios’ BLACK PANTHER
L to R: Shuri (Letitia Wright), Nakia (Lupita Nyong’o), Ramonda (Angela Bassett) and Everett K. Ross (Martin Freeman)
Credit: Matt Kennedy/©Marvel Studios 2018

Носителката на Оскар Лупита Нионго ще смачка представите ви и очакванията за това КАКВО може да прави, това крехко създание от „12 години робство“. Нейната героиня e същевременно нежна и груба, обичаща и безкомпромисна, боец и жена.

Сестрата на Т’Чала е другото ТОЧНО кастинг попадение. Млада, умна, разбираща и ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН боец. Пресъздаден ТОЧНО от актрисата, а съдбата и във вселената на Марвел и предначертава още по-бляскаво бъдеще.

Ам-гъл и Фродо Бегинс… извинете… Анди Съркис и Мартин Фрийман създават ЧУДЕСНИ, достоверни и въздействащи персонажи. Това е един от редките случаи, в които Анди Съркис играе със собственото си лице, а героят му не е Motion capture създание (Ам-гъл, Цезар, Кинг Конг…). Мартин Фриймън е чудесно попълнение на герой, който НЕ Е тъмнокож.

Основния опонент на Т’Чала е внушителен. Млад, въздействащ, чудесна физика, ясни доводи и непоколебима решителност. Майкъл Б Джордан вдъхва живот на правилния супер-злодей.

Marvel Studios’ BLACK PANTHER
L to R: Nakia (Lupita Nyong’o) and Shuri (Letitia Wright)
Credit: Matt Kennedy/©Marvel Studios 2018

Чадуик Босеман заковава ролята на Т’Чала. Неговият герой е същевременно нежен и спокоен… но и яростен и готов да раздава тупалки. Неговата Черна Пантера е онзи супер-герой, който Марвел НЕ Е имал.  Безграничната сила на костюма му, съчетана с изключителните, лидерски качества на краля на Уаканда, създават един пълнокръвен и лесно запомнящ се образ, който да нямаме търпение да видим КАК ще продължи своята сюжетна нишка в „Отмъстителите: Война без край„.

„Черната пантера“ е гледаем, добър филм, който НЕ оправдава очакванията. Въпреки своите неуспорими качества, той има достатъчно дефекти, които да оставят лош вкус в устата и усещане за половинчатост.

Marvel Studios’ BLACK PANTHER
Erik Killmonger (Michael B. Jordan)
Credit: Matt Kennedy/©Marvel Studios 2018

Филмът вече е в кино салоните в цялата страна. Разпространява Форум Филм България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here