PrintПо книжарниците е новото заглавие на Издателство Сиела Човек на име Уве“ от Фредерик Бакман.

Фредрик Бакман е известен шведски блогър и писател. Уве е роден в блога му, където хиляди читатели гласуват Бакман да напише роман за героя си. Така една от статиите е прочетена над 600 000 пъти, а романът само в Швеция е продаден в над 400 000 копия, минал по продажби Стиг Ларшон.

Правата са купени за издаване в над 30 държави.

Ако искате да прочетете шведския Михаил Вешим – тогава бързо захващайте Човек на име Уве!

Ако смятате Юнас Юнасон и неговия Стогoдишен старец за хитър и находчив във всякакви ситуации, то Уве е открил съвършенството… а е само на 59! Стогодшният старец скача през прозореца, а Уве хваща нахлуващите с взлом преди да са влезли през прозореца.

Шведската народопсихология със смешното и тъжното ще ви хване за гушата. Ту ще се разсмивате, ту ще го съжалявате и ще ви се плаче. Най-много накрая така да повярвате в Уве, че да си купитее кола сааб.

Но не, това не е книга само за шведите; това е книга за живота, за смисъла да живееш, дори и да не искаш. Макар Уве да търси смъртта от мъка по любимата си цели 290 с., то животът непрекъснато го дърпа да е верен на съседите си, на една невзрачна котката, на повелите на починалата Соня… Книга е не просто за любовта към ближния, а изобщо за обичта към човека…

Никак не е чудно, че само за половин година е продадена в над 400 000 екземпляра само в Швеция. Сега през лятото ще излезе и на английски език в САЩ. Но ние изпреварихме САЩ.

Вашият коментар