chudnizemi-reklИздателство ЕРА представя Чудни земи“ от автора на „Кротък хаос“ Сандро Веронези

Само за 24 часа един мъж губи контрол върху живота си: допуска сериозна грешка на работа, шофьорската му книжка е отнета, офисът му е затворен от полицията, бизнес партньорът му го оставя сам да се справя с неприятностите, а накрая се разделя с половинката си. Междувременно дъщеря му бяга от вкъщи…

Чувствайки се в капан, той на свой ред бяга на сляпо, напосоки, но катастрофата, внезапно разрушила живота му, изглежда по-скоро като прецизен план. Името на този мъж е Пиетро Паладини, познатият ни герой от „Кротък хаос”. Обзет от безпокойство и съмнение, той търси нормалността, която внезапно е загубил. Или по-скоро – и това ще бъде откритието му, – която никога не е имал. А бягството от прожекторите на живота в Милано към камуфлажа на провинцията е другото лице на угризенията, че е основал личния си живот върху фикция.

Девет години след събитията в предишния роман на Веронези, Пиетро е променил всичко: града, работата, жената и навиците си с изключение на един – да се вглежда в себе си.  Кой всъщност е той? Баща за пример? Дребен измамник и прелъстител на жени? Добър човек, направил грешен избор? Лош човек, който се опитва да получи изкупление? Всъщност Пиетро е олицетворение на несполуките, страховете, безсилието и вътрешната борба на модерния човек да открие себе си, да намери истинското си „Аз”. В свят, белязан от безпорядък, непочтеност и маниакалност, Пиетро се опитва да пази баланс и да не се удави в подвижните пясъци на живота…

„Чудни земи” е забележителна творба с динамичен наратив, ярки герои и фина ирония, които са запазена марка на Веронези. Житейският бунт на героя е разказваческият похват, който предава съдбоносната слабост на човека, изправен пред неразбираемостта на света и внезапното нашествие на нещастието в него.

Романът е удостоен с една от най-старите и престижни литературни награди в Италия „Багута” през 2015 г.

Името на Сандро Веронези се нарежда сред най-големите съвременни италиански автори. Той е носител на наградата „Стрега”, както и на редица международни литературни награди.

 

Вашият коментар