България е известна с чудотворните си икони. А за пръв път на книжния пазар се появява не просто книга-албум с икони, а преди всичко справочник на чудесата, които български икони са извършили. В изцяло цветното издание „Чудотворните икони на България” Деяна Павлова и издателство „Труд” са събрали двайсет и четири от чудотворните български икони. Сред тях са „Света Богородица Одигитрия“ в Рилския манастир, „Богородица Портаитиса“ в Роженския манастир, „Света Богородица Троеручица“ в Троянския манастир, „Света Богородица Умиление“ в Бачковския манастир, „Богородица „Достойно есть” в „Св. Александър Невски”, “Чудотворната Богородица Божигробска“ в Пловдив, „Света Богородица „Златната ябълка” в Асеновград, “Зазиданата Богородица“ от Лопушанския манастир, „Чудодейната икона на св. Пантелеймон“ от Видин и др.

Разпръснати у нас и по чужбина, в стари манастири и църкви, тези икони се вярва, че имат чудодейна, дори свръхестествена сила. Независимо дали лекуват, дали даряват с рожба, дали носят благоденствие и семеен мир, нуждаещите се отправят молитви към Бог Отец, света Богородица, Исус Христос, свети Георги, свети Серафим, Свети Мина и др., прекланяйки се пред светите им изображения.

В книгата ще прочетете историята на всяка икона – къде се намира, кога е създадена, какво лекува, къде може да й се поклоните днес? Ще разберете защо Богородица Огитирия в Рилския манастир помага при парализа, а Богородица Портаитиса от Роженския манастир извършва чудеса и помага при бездетие? Ще разберете какви жертви са извършвали старите българи, за да запазят иконите по време на турското робство? Защо руският светец Свети Серафим е почитан като български, и къде да оставите писмо, на което той да отговори чрез извършване на чудо, и др.?

И не на последно място, книгата съдържа разкази на хора, които са отправяли своите молитви пред иконите, а светците са им отвръщали с помощ и „чудо”. От устата на знайни и незнайни хора в нужда, от разказите на поповете и служителите в църкви и манастири – всичко, което ще прочетете в тази книга, се е случило наистина.

Книгата съдържа и молитвите, които българинът отправя към светците и които всеки трябва да знае днес – молитви към Богородица; към Свети Серафим; към Архангел Михаил; молитви за започване на нова работа, за здраве на семейството и децата, при несполуки, при болести и т.н.

 

Вашият коментар