С отпечатването на творбата „Аркадия” издателство „Лист” отбелязва 80-годишнината на драматурга Том Стопард, който  е носител на „Оскар” и фаворит за Нобел!

Пиесата-шедьовър „Аркадия” от Том Стопард, тачен като „най-великия жив драматург на Великобритрания”, вече е в българските книжарници.

24 години след написването й, тя излиза у нас в превод на Иглика Василева и с емблемата на „Лист”. Стилната корица на изданието е дело на корифея Кирил Златков.

И авторът, и заглавието са добре познати у нас. През 2001 г. режисьорът Галин Стоев постави „Аркадия” на сцената на Народния театър и спектакълът му спечели „Аскеер” за най-добро представление.

Публиката извън театъра вече беше чувала името на Том Стопард покрай „Влюбеният Шекспир” – британският драматург е съсценарист на филма и заедно с Марк Норман спечели „Оскар” за работата си през 1998-а.

Когато „Аркадия” излиза от печат във Великобритания, Том Стопард е на 56 години. По онова време вече е написал 27 театрални и десетина радиопиеси. След нея въображението му ще роди още 8 текста за поставяне на сцена, както и забележителни сценарии, но в центъра на цялото това изобилие ще остане именно „Аркадия”. Самият автор я определя като най-значимото си произведение.

Мнозина казват, че „Аркадия” е

повече пиеса за четене, отколкото за гледане,

защото на книга читателят може по-добре да улови нюансите в бляскавия диалог, да се наслади на остроумните реплики, на подтекста и на сложните извивки на фабулата.

Пиесата е в две действия, всичко се случва в салона на старото имение Сидли Парк в Дарбишър. През април 1809 г. в него седят 14-годишната лейди Томасина Къвърли и нейният учител Септимъс Ходж. В същата стая, но 180 години по-късно, разговарят писателката Хана Джарвис и критикът Бърнард Найтингейл, пристигнал да разкрие скандала, разиграл се тук при гостуването на лорд Байрон.

В тези две паралелни истории – от началото на XIX век и от края на XX век авторът е заложил множество интелектуални капани – скрити философски и литературни цитати, математически и научни препратки.

С отпечатването на „Аркадия” амбициозното издателство „Лист” отбелязва 80-годишнината на колоса в драматургията. Сър Том, както мнозина се обръщат към него от двайсет години насам заради рицарската титла, дадена му от кралица Елизабет II, посрещна рождения си ден на 7 юли в отлично здраве и компания от 500 гости. И с идея за нова пиеса!

САМО ФАКТИ

– Том Стопард е роден в Злин, Чехословакия, като Томаш Щрауслер.

– През 1939-а семейството му бяга от нацистите и се преселва в Сингапур.

– По време на Втората световна война баща му загива в японски плен.

– След смъртта на бащата семейството поема към Индия, след което се установява във Великобритания.

– Сред най-значимите пиеси на Стопард са също „Розенкранц и Гилденстерн са мъртви“, „Истинското нещо“, „Брегът на Утопията“ и др.

– Сценарист е и на „Бразилия“, „Ултиматумът на Борн“, „Империя на слънцето“.

– Макар името му да не се появява като сценарист в надписите на „Междузвездни войни: Епизод III – Отмъщението на Ситите” и „Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход” Том Стопард играе ключова роля в създаването на диалозите.

– Името на Том Стопард се среща сред фаворитите за Нобелова награда за литература на предстоящото раздаване на отличията.

Вашият коментар