shestiat_den_finalen_plakat

Оm ТОНИ МИХАЙЛОВ

1.Началото
„Затвори очи! Внимателно! Няколко крачки напред. Спри! Вече може да ги отвориш!”. Тя онемя. Сълзи от радост се стекоха по бузите й. „Това е най-милото нещо, което някой е правил за мен!”. Луната озаряваше красивото й лице. „Ще се омъжиш ли за мен?”. Тя присви устни. „Ще си помисля! Шегувам се, глупчо! Разбира се, че ДА!”. Сърцето й биеше бясно под ритъма на марша на любовта. Усмивката й, толкова прелестна и незабравима, го успокояваше. Докато тя бе щастлива, нищо друго нямаше значение. Сякаш светът изчезваше, а хората умираха, давейки се в собствените си грехове. Те прекараха часове под зоркия поглед на лунната светлина. Наслаждаваха се на музикалния талант на щурците. Тя се унесе и отпусна глава на раменете му. „Спи, принцесо! Аз съм до теб!” – прошепна той, като галеше косите й. Същински ангел се бе сгушил в прегръдките му. Пухкавите й устни го изкушиха. „Обичам те!”.
2. Мигът, който промени живота му завинаги
Небето изливаше гнева си над пустите улици на малкото градче. Слънцето си бе взело почивен ден. Те наблюдаваха пороя през малкия прозорец, вкопчени един в друг. „Иска ми се да останем тук, да си говорим, да гледаме някой филм…Какво ще кажеш?” – попита той с надежда да прекара още няколко часа с момичето на мечтите си. Тя бе щастлива, че присъствието й е желано. „Няма как…знаеш…трябва да ходя на работа, защото парите не стигат. А ти имаш лекции днес. Важно е да си вземеш успешно всички изпити. След това ще заминем някъде и няма да се върнем. „Да, принцесо!” – съгласи се той и грабна раницата си. „Ще се видим довечера! Обичам те….!”. „Аз теб повече!”. Тя си приготви обяд и потегли към близкият супермаркет. Не харесваше работата си по две причини – първо, тя смяташе, че да си касиер не е престижно, особено, когато си вложил усилия и средства в образованието си, и, второ, бе убедена, че нарушава единственото правило, което бе следвала в живота си – Постигай мечтите си на всяка цена! „Още малко и край!” – успокояваше се тя. Точно в този момент, маскиран мъж насочи пистолет към главата й. Тя не се уплаши. Образът на любимия човек изплува в съзнанието й и я накара да се усмихне. Престъпникът губеше търпение. „Давай парите, ако не искаш да умреш!”. Тя се опита да го спре, но пръстът му дръпна спусъка. Мъжът избяга от страх. Кръвта й беше навсякъде. Миг, който промени един живот завинаги. Той се прибра вкъщи. „Принцесо?”.

shestiatden13. Краят
„Ако знаех, че те виждам за последен път, щях да остана до теб, да се боря със смъртта, да се боря за любовта ни, да се….”. Той се разплака. „Понякога идваш в съня ми. Прегръщаш ме, целуваш ме страстно, казваш ми, че ме обичаш…”. Падна на колене. „Благодаря ти принцесо! Не мога да спра да мисля за теб…за изваяното ти лице…за доброто ти сърце…за надеждата в очите ти…за парещите ти устни, които ме караха да се чувствам жив, да се наричам човешко същество. Не те ли плаши тишината? Не се ли питаш какво има в тъмнината? Сега лежиш в гроб студен. А аз още усещам теб до мен. Мразя се за това, че дишам. Ненавиждам се…презирам се. Светът за мен не съществува, защото ТИ го управляваше. Не вярвам дори в истината. Проклинам Бог, който те отне. ТИ си тръгна – аз не се сбогувах. Болката ме направи свой роб. ТИ ще дойдеш пак в съня ми, нали? ТИ си моето спасение, ТИ си моята пътеводна светлина. ТИ…”. Свещта на гроба й угасна.

shestiatden54. Още една въздействаща история
Какъв е смисълът на живота? Колко малко трябва, за да бъдеш щастлив? Каква е цената на истината? Отговорите ще откриете в новия български филм на режисьора Владислав Радев – ШЕСТИЯТ ДЕН”. Лентата ни въвлича в света на Крис (Ивайло Драгиев). Той живее в Добринище и изкарва прехраната си като помага в автосервиза на баща си. Защо не в София? Нов град, нови хора, нови възможности. Но страхът надделява – страх, че ще изгубиш себе си, ще изгубиш пътя, ще се провалиш и ще останеш сам, смачкан, безпомощен и без капка надежда. Да, големият град те изтисква и те прави неразпознаваем. Но малкото градче те оковава във вериги, унищожава шансовете ти за успех, заличава името ти още преди да се понесеш към небесата. Е, изборът е твой, Крис! Правилен или не – той е от огромно значение. Съвсем случайно, главният герой се запознава с две привлекателни момичета – Силвия (Дика Аратлъкова) и най-добрата й приятелка (Анжела Недялкова). Те са тук, за да разгледат красивото градче, да си отдъхнат от живота в столицата и да се забавляват. Непринуденият разговор поема в друга посока. Да се видим довечера? Организираната двойна среща протича по-добре от очакваното. Ще позволите ли да насоча вниманието ви към отношенията между Крис и Силвия? Зараждат се чувства. Поставя се началото на нещо истинско и желано – любов, чиста като детска сълза. Младата двойка се наслаждава взаимно на присъствието си, на нощната тишина, на божествено красивата гледка, която се открива пред очите им. shestiatden3Устните им горят и бленуват за допир. Очите им казват „Радвам се, че си до мен!”. Телата им крещят „Вечно вплетени!”. Тази нощ съдържа в себе си най-прекрасните мигове в краткото им земно съществуване. Не може ли тя да се повтори?  Силвия трябва да се връща в София. Точно сега? Край? Без да чака нито миг повече, Крис преодолява страха си и заминава за големия град. Любовта вдъхва смелост. Съвместно жилище? Звучи добре! Крис и Силвия са неразделни. Като главни герои в съвременна приказка им се полага вечно щастие, нали? А ако авторът не е съгласен? Тайни. Спорове. Отдалечаване. Затваряне в себе си. За да предпазиш другия? Проблем след проблем, възел след възел. Бащата на Силвия е богат и твърде загрижен за безопасността на дъщеря си. Свободата се превръща в мираж, болката в реалност, а ти в подвижна мишена. Крис и Силвия са отвлечени. Мрак. Шум на двигател. Студ. Краят е по-близо. Крис се събужда на напълно непознато място. Сам. Ранен. Спомняш ли си нещо? Главният герой трябва да оцелее и да се опита да възстанови цялата история, за да разбере какво точно се е случило. След дълго лутане из дълбоките снежни преспи, Крис стига до къща. Най-сетне жива душа. Помощ? Зад дървената врата се крие нещо, което ще промени живота му завинаги.
5. Заключение и оценка
И този път ще напомня, че не задължавам никой да се съгласи с мнението ми. Въпрос на вкус, въпрос на гледна точка. Нали? Не е тайна, че премиерата на новият български филм ШЕСТИЯТ ДЕН(15.11.13) бе моята втора среща с впечатляващата история. В края на миналата година (12.12.12) се състоя тест-прожекция, на която имах честта да присъствам. shestiatden4Сигурно се чудите защо пиша тези редове, след като веднъж съм го направил. Отговорът ми ще бъде кратък и ясен:
1. при всяко препрочитане на книга, вие откривате нещо различно, преживявате я по друг начин, осмисляте я, следвайки нови пътища. Така се случи и с трилъра на режисьора Владислав Радев.
2. продукцията остави следа в съзнанието ми и ме призова отново да й отделя от времето си. Приключението бе различно. Не! Не в лошият смисъл. Този път се влюбих до полуда в, смея да твърдя, един от най-добрите български филми, правени през последните двадесет години. ШЕСТИЯТ ДЕНпредставя въздействащ и наситен емоционален разказ, който е способен да те разтърси из основи. Да, продукцията е кратък миг, който промени живота ми завинаги. Тя се занимава с философски въпроси и общочовешки проблеми, коментира абстрактни и не толкова абстрактни понятия, посочва вариант на истината. Лентата оголва сетивата и зрителите са безпомощни пред атаката на вложената болка, реалистично предадената любов и изненадите на съдбата. И не само. Какво ще направите, ако знаете, че виждате любим човек за последен път? Смятате ли, че любовта е вечна? Можете ли да дефинирате „щастие”? Има ли пролука в безкрайният кръговрат на живота? ШЕСТИЯТ ДЕНвпечатлява с искреност и чистота. Оценката, която ще поставя е максимална – 10/10. Освен изброените причини, аз ще добавя още няколко. Професионална режисура и операторско майсторство. Владислав Радев демонстрира уменията си и ме кара да държа на мнението си, че българското кино е на световно равнище.

Това бе кадърът с Крис

Адмирации и за Стоян Витанов, чиито усилия носят гарантирано удоволствие. Възхитен съм, защото те успяха да превърнат една малка идея в красива действителност. Отлична работа! Стигам и до главните герои, които се справят блестящо. Умопомрачително изпълнение и запомнящо се актьорско присъствие от талантливият Ивайло Драгиев. Чаровно и влиятелно участие на прелестната Дика Аратлъкова. Свалям шапка и пред завидните умения на Анжела Недялкова. Продукцията ШЕСТИЯТ ДЕНзапълни една осезаема празнина в измъчената душа на родната киноиндустрия, вдъхна й надежда за по-светло бъдеще. А мен…мен ме научи как да ценя всеки миг, защото може да е последен. Благодаря!

Предишна рецензия:

„КАПИТАН ФИЛИПС” – пореден шедьовър с участието на Том Ханкс

Очаквайте:

Игрите на глада: Възпламеняване / The Hunger Games: Catching Fire