Подемът на цивилизацията

От неделя, 3 септември, в 16:00
Сезон: 2
Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: The Ascent of Civilisation

Пътешествие към корените на модерния свят. В трите нови епизода представяме древните хора, които са проправили пътя на модерното общество с културните си и научни постижения. Те са оставили наследство, което е променило света завинаги – от еклектичните германски племена, които са се противопоставили на могъщите римляни, през картагенските мореплаватели, които са създали първата световна търговска мрежа, до напредничавите араби и връзката им със съвременната наука. Запознайте се с предците, които са определили живота ни.

 

Завръщането на Черната смърт

Неделя, 3 септември, в 19:15

Брой епизоди: 1 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Return Of The Black Death

Чумата, която променя света – Черната смърт, е имала толкова опустошително въздействие върху обществото, че причинява разрухата на феодалния средновековен европейски ред и възвестява модерния свят. Но какво всъщност причинява Черната смърт – и колко хора са умрели – все още е загадка.

Разкази от онова време показват как Черната смърт е убивала, без да прави разлика между богати и бедни, стари и млади; как жертвите са страдали от болезнени циреи, кървене от ушите и черни петна. Светът никога не е виждал подобно нещо, нито преди това, нито по-късно.

Днес ново разследване на скоро изровени скелети от отдавна забравено чумно гробище, открито под улиците на Лондон, може да разреши веднъж завинаги този дебат в историята. Вижте ключови улики в костите на жертвите! Завладяващият филм разкрива защо Черната смърт е най-големият убиец в историята и какво може да ни научи за бъдещи пандемии.

Picture Shows: Jelena Bekvalac – Curator, Human Osteology, Museum of London & Don Walker – Human Osteologist, Museum Of London Archaeology. 25 skeletons discovered by Crossrail help solve the mysteries of the worst cataclysm ever to hit London, the Black Death

Шпионските тайни за бившия крал

От четвъртък, 7 септември, в 22:00

Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Spying On The Royals

Съвсем нова уникална перспектива към най-големия кралски романс на 20-ти век. В центъра на вниманието са секретните досиета на онези, които са шпионирали Уолис Симпсън и Едуард VIII, британския крал, абдикирал от трона заради любовта си към разведената американка.

Ексклузивната за цял свят поредица показва как ФБР е подслушвало и следяло бившия британски монарх със заповед на самия президент. Когато шефът на ФБР поставя под въпрос заповедта, от Вашингтон съвсем недвусмислено подчертават кой я е издал и че не може да бъде отменена.

Когато бившият крал на Великобритания и съпругата му пристигат в американски курорт, те смятат, че се наслаждават на интимна почивка в пълна дискретност.
В действителност всяка тяхна дума се следи, стаята им е пълна със записващи устройства и телефонът им се подслушва.

Досиетата на специалните служби разкриват за пръв път как британските и американски следователи започват да смятат бившия крал за основна заплаха за сигурността, най-вече заради връзката му с нацистите. Страхът от връзката на Уолис с бившия крал е толкова голяма, че самият президент на САЩ поръчва пълно разследване. Завладяващата история показва тайните записи на онези, които са шпионирали двойката, и интервюта с очевидци на събитията.

Драматичните възстановки съживяват миналото и го разкриват по начин, невиждан досега.

Скрити следи

От събота, 9 септември, в 07:05

Брой епизоди: 4 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Hidden Traces

Разследващата поредица издирва скрити следи от най-емблематичните епизоди на войната и представя нови археологически открития, свидетелства от първа ръка, интервюта с експерти, компютърна анимация и 3D възстановки.

Всяко бойно поле става отворена книга, разкриваща неочаквани елементи и подробности, които хвърлят нова светлина върху конфликтите и техния контекст.


От Световната война до Студената война

От понеделник, 11 септември, в 21:00

Брой епизоди: 2 x 60 мин.
Оригинално заглавие: From World War To Cold War

В самото начало на Ялтенската конференция на 4 февруари, 1945 г., „тримата големи“ са оптимисти – победата е абсолютно сигурна, а споразумението, което са постигнали, изглежда ще опази ценностите, за които са се борили.

Въпреки това, само за броени месеци, от техните договорки няма да остане нищо, освен непреодолими различия. Обединени по време на войната, съюзниците ще станат съперници в мирно време.

Как може да бъде обяснено такова бързо пропадане на всички усилия? Как светът, в търсене на траен мир, стига от Ялтенската конференция през 1945 г. до серията от събития, които в крайна сметка водят до Студената война?

С помощта на архивни кадри, снимки, оригинални писма и уникални свидетелства, двата епизода ще предложат нов поглед върху този решаващ период от историята и ще ви потопят напълно в следвоенните години и нововъзникващия световен ред.

 

Дълбоко в историята на времето

От събота, 16 септември, в 14:00

Брой епизоди: 3 x 60 мин.
Оригинално заглавие: Deep Time History

В поредицата разрушаваме стените между наука и история, за да разкрием как историята на човечеството често се определя от събития, случили се в далечното минало. Древни експлодирали звезди, сблъсък на континенти, формирането на молекулите са оформили историята, която мислим, че добре познаваме.

Нашата цивилизация и иновациите, пътешествията и битките се ръководят не само от решенията, които вземаме, но и от физиката, геологията, биологията, химията… от сили, които сме твърде малки, за да прозрем, или които са се разразили толкова назад във времето, че единственият начин да разберем влиянието им е да започнем да мислим съвършено различно.

Вашият коментар