Телешкото месо е здравословно и вкусно, но за домакинята може да бъде истински кошмар, ако се случи да готви месо от старо животно. По принцип е прието, че под името телешко се продава месо от животно на възраст най-много 9 месеца. Месо от животно над тази възраст трябва да е с етикет говеждо. Така е по закон, а на практика знаем как е, затова е важно внимателно да гледаме, като избираме. Младото телешко е розово и без мазнини. Говеждото е тъмночервено, с жълта лой.

С подобни съвети и хитрини е изпълнена петата поредна книга от поредицата Кулинарни енциклопедии на издателство «Труд» и вестник «Всичко за семейството» – „Рецепти за ястия с телешко месо”. Но освен всичко това в книгата има над 250 рецепти за супи, салати, основни ястия, печива и специалитети за майстори.

Знае се, че най-качественото месо е от животни, гледани на открито и хранени с трева и зърно. Затова й едно от най-редките и скъпи видове месо кобе, наречено на японския град Кобе, е перфектно прошарено (мраморирано) заради силно калоричната диета, на която са подложени животните. Също така е важно всяка домакиня да знае от кое парче месо какво се готви. Вратното месо, примерно, е подходящо за задушаване. Месото от плешката също се задушава на тих огън и често от него се прави кайма. На кайма се смила и по-тлъстото месо от гръдната част. От гръбната част се изрязват котлети. От гърба става чудесно печено, а ребрата се приготвят в затворено барбекю с много марината. От поясната част (рибицата) се изрязват най-апетитните парчета месо, включително контрафиле и бонфиле, от които стават чудесни стекове и медальони. От бута се изрязва шол – по-малко мазно и по-жилаво месо, подходящо за готвене на бавен огън и печене. От него се правят и шницели. Месото от гърдите е доста прошарено и е подходящо за рецепти от азиатската кухня, а от коремната част е за бавно готвене на тих огън. Джоланът, преден или заден, предпочитан за телешко варено, става много вкусен и задушен. Опашната част е идеална за супи.

Ето и една класическа и много вкусна рецепта за телешки шницели с винен сос. Продукти: 600 г телешки шницели, 1 с.л. брашно, 1 глава кромид, 1 с.л. доматено пюре, 100 мл червено вино, 200 г гъби, сол, черен и червен пипер, мащерка, олио. Приготвяне: Начукайте леко шницелите, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в сгорещено олио. Извадете ги. В същата мазнина задушете нарязания много наситно лук. Сложете нарязаните наситно гъби. Като поизври течността от тях, сипете доматеното пюре и виното, подправете. Гответе на тих огън, докато сосът се сгъсти. Върнете месото и задушете още 10 минути.

Очаквайте и шестата книга – „Рецепти за ястия с риба”, която ще излезе точно преди разгара на лятото и рибния сезон.

 

Вашият коментар