Spectre October 2015Слънчев ноемврийски ден. Топла зала на голяма верига софийски кина и медийна прожекция за група нацупени журналисти от още по-нацупен представител на разпространителска фирма. В такава обстановка пристъпих към специалната прожекция за журналисти по-рано днес, но убеден в силата на Даниел Крейг и режисьора Сам Мендес, реших, че ще го преглътна.

Светлините угаснаха, прожекцията започна. И една от най-дългите one shot сцени, които съм гледал през последните години се разстла пред очите ми. Мащабен фестивал. Много цвят, много народ, много маски и интелигентен хумор. Малко преди зрелищния екшън загряваме с малко Джеймс Бонд в действие, епичен взрив, разрушения и…. една от най-красивите сцени на ръкопашен бой, която помня от съзнателния си живот. 007 срещу лошия в хеликоптера и 007 срещу пилота в хеликоптера над многомилионната тълпа на площада, ще ви държи на ръба на седалките до гръмкия си епилог. И следват началните надписи… разсъблечен Даниел Крейг, една Моника Белучи, един изумителен октопод, уникална анимация и неповторимата The Writings on the Wall от Сам Смит, като background.

The Day Of The Dead parade is recreated in Mexico City for Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productions’ action adventure SPECTRE.

Сюжетът в резюме:

В „Спектър“ загадъчно послание от миналото на Бонд ще го изпрати по следите на зловеща престъпна организация. Докато М се бори с политиците да запази тайните служби, Бонд постепенно разкрива ужасяващата истина, която се крие зад „Спектър“.

Истината – колкото и да харесвам Даниел Крейг и да съм фен на ерата на неговия Бонд… време му е. Не ме разбирайте погрешно – мъжът за пореден път заковава ролята. Той е харизматичен, стилен, красив, суров, борбен, пленителен, бърз, умен…. той е Бонд. Той е Джеймс Бонд. Но… ако трябва да дам мнение – му давам в най-добрия случай още 1 филм. Годините са натежали, бръчките са се появили и той наистина е започнал да прилича на Пиърс Броснан от „Не умирай днес“.

Моника Белучи прави роля, „различна“ от всичко, което е правила до момента. Тук тя е красива, убиват съпруга и, прави любов с красив мъж и потъва в забрава…..

Новото BOND момиче е пълно фиаско. Тотално безизвестно. Неясно как преминало кастинга.  Брутален акцент. Актьорските и умения почти достигат до висините на Ана Фарис от поредицата „Страшен филм“.

SPECTRE Vlog 5 Holding Shot

Напълно очаквано ролята на Дейв Батиста не включва реплики, а е изпъстрена  с много бойни сцени, значително количество битки и …. преследвания

Кристоф Валц повтаря добре познатия злодей – супер интелигентен, супер безкомпромисен, супер хладнокръвен и супер самоуверен. Тази роля му донесе „Оскар“ вече два пъти. Печели и симпатиите тук но… дали в същност злодея тук е той? Или Батиста? Или Спектър? Или бащата на Bond момичето? Или някой друг?

Историята върви плавно и се опитва да вплита сюжетни нишки от всички филми на Даниел Крейг. Екшънът е на добро ниво. Ефектите са почти неусетно вплетени, но достатъчно на ниво, за да допринасят, без да отнемат. Монтажът е премерен и деликатно засилва усещането на задъхаъност в екшън епизодите. Операторът буквално избухва на моменти. Началната сцена с хеликоптера е истинско произведение на изкуството и това обръщане на камерата с главата надолу буквално ще ви главозамае.

Dave-Bautista-in-Spectre

Филмът е прекалено дълъг. 150 + минути натежават и има една дълга и протяжна централна част, която буквално е способна да успи зрителя. Това постоянно препускане от локация в локация идва малко в повече. Някои от сцените просто се случват на по-екзотични места за… за да бъдат по екзотични. BOND момичето спокойно може да работи в клиника на пето авеню, а не във високотехнологична лаборатория на снежен връх в Алпите.

„СПЕКТЪР“ е филм, който има много преимущества и добри страни. Той определено е добър и си струва времето ви. НО… „Скайфол“ е по добър. Той остава най-силния филм от ерата на Даниел Крейг.

Очакваме следващия….

 bond-with-gunjpg-e6f5210e2ef16b1b

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here