Pohodat na Alexander_koricaКак военният гений на един-единствен човек може да постави на колене цели империи? Защо малка армия може да срази десетки пъти по-голяма по численост военна формация. С какво Александър Македонски или Наполеон са по-различни от пълководците, които са излизали насреща им? Тези важни за историята и развитието на света въпроси намират своите отговори в новата поредица на издателство „Милениум” „История на войните”. Автори на книгите в поредицата са младите историци от прочутия клуб „Военна история”, който вече има хиляди последователи и почитатели.

Първа от серията излиза книгата „Походът на Александър”. Тя описва бойния ход на балканския пълководец, който успява да стигне до Индия почти без да срещне достойна съпротива. Автор е младият историк Георги Марков.

През 331 г.пр.Хр четирихилядната македонска пехота на Александър Македонски надвива тройно по-многочислената армия на Дарий III край Гавгамела. Така е сложен край на легендата за непобедимостта на персите. Персия по онова време е най-силната държава в цивилизования свят. С тази победа се ражда мита за Александър Македонски. Той е подклаждан и от факта, че по това време македонският пълководец е само на 24 години.

Историята на Александър започва с възхода на баща му Филип Македонски, който проправя пътя на сина си към завоюването на огромна империя. И завършва със смъртта му през 323 г.пр.Хр., когато той е само на 33 години, но вече е победил целия свят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here