„Наркомрежа“: най-добрият сериал за всички временаспоред Empire Magazine, приключва точно преди 10 години 

9-ти март 2008-ма година – това е датата, на която е излъчен последният епизод на култовата поредица на HBO Наркомрежа“. В наши дни е немислимо, когато се говори за златните години на телевизионните сериали да не се спомене едно от емблематичните заглавия на Дейвид Саймън. Пет сезона и общо 60 серии бележат постепенния успех на оригиналната продукция на HBO.  „Наркомрежа“ е начело на класацията на списание Empire magazine за най-добрите телевизионни сериали за всички времена (актуализирана през 2017 г.). По повод десетата годишнина от излъчването на финалния епизод събрахме няколко факта, които могат да изненадат дори най-ревностните фенове на сериала. Ако все още не сте имали възможността да изгледате „Наркомрежа“, можете да го направите с един клик към онлайн стрийминг платформата HBO GO, където всички сезони и серии са достъпни с български субтитри. 

Наркомрежа“ – малко известни факти:

  1. Често цитираният циничен възглас („Sheeeeeeit”) на сенатор Клей Дейвис не е част от оригиналния сценарий.
  1.  Когато в първи сезон Макнълти и Бънк оглеждат място, на което се е случило убийство, думата f*ck се чува точно 37 пъти. Дори и Самюел Джаксън не може да надмине тази цифра.

  1. За сериал, в които полицаи са едни от главните действащи лица, за пет сезона единствено полицай Роланд произвежда изстрел с пистолета си и го прави само 3 пъти за всички 60 серии.
  2. Добре познатото на феновете иконичното свирукане с уста на Омар, всъщност е запис на свирене с уста на актриса на средна възраст на име Сюзън Алънбек.

  1. Никой от актьорите не играе в абсолютно всички епизоди от сериала.
  1. Дейвид Саймън обича да работи с едни и същи актьори в различните си проекти, но само Кларк Питърс (детектив Лестър Фремън) участва в „Наркомрежа“, „Тримей: музика след Катрина“, „Истински детектив“, „The Corner“, „Дръзки“ и „Нюйоркска комбина“.
  1. Голяма част от актьорите от „Наркомрежа“ играят и в оригиналния сериал на HBO от 2017-та година „Нюйоркска комбина„. Сред тях са Майкъл Костроф, Лорънс Гилиард младши, Крис Бауър, Ед Моран и естествено Кларк Питърс.
  1. Идрис Елба също изгрява именно в този сериал, но печели „Златен глобус“ през 2012-та за друга своя роля в поредицата на HBO – „Лутър„.
  1. Известната полска режисьорка Агнешка Холанд режисира три епизода на сериала (епизод 8 от сезон 3; епизод 8 от сезон 4 и епизод 5 от сезон 5).
  1. „Наркомрежа“ дава възход на кариерата на Майкъл Б. Джордан. Известността от сериала му помага да вземе роли в „Инцидентът на станция “Фрутвейл“; „Крийд: Сърце на шампион“, „Черната пантера“. Ще го видим през май месец и в новия оригинален филм на HBO, екранизация по бестселъра на Рей Бредбъри, „Фаренхайт 451“.

+1 Въпреки номинациите си, сериалът никога не печели „Еми“ или „Златен глобус“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here