От години вече ХОЛИВУД изстисква златната крава, наречена младежки романи, които превръща във високобюджетни, филмови адаптации. Периодично дори удра на истински находки, като „ЗДРАЧ“,  „ИГРИТЕ НА ГЛАДА“ и „ХАРИ ПОТЪР“. 

За съжаление за всеки „Хари Потър“ има по един „Златния компас“, а за всеки „Здрач“ има по един „Прелестни създания“. Представяме ви в две части своеобразна подредба на 10 от най-добрите младежки романи, които са превърнати в ужасни, филмови адаптации. Част първа…..

new_return_to_oz_dvd

10) ‘Завръщане в Оз’ (1985)
        Приходи:  $11,137,801

Кой кино творец, би могъл да улови за втори път духа на книгите на Л. Франк Баум за „ОЗ“? Може би монтажистът на „Апокалипсис сега“? Уолтър Мърч е изключително признат монтажист на филми (има 3 Оскар-а за най- добър монтаж), но режисьорският му дебют „Завръщане в Оз“ води Дороти много далеч от Канзас, на място, което прилича на трескав кошмар отпътешествията на Салвадор Дали. Тенекиения човек и страхливият лъв са превърнати в камъни, страшни момичешки глави танцуват наоколо, огромни каменни гиганти се разхождат наоколо….  Дороти дори получава шокова терапия…..

 

 

indian-in-the-cupboard

9)’Индианец в чекмеджето’ (1995)

Приходи:  $35,656,131

Британската писателка Лин Рейд Банкс е създала 5 изключително популярни романа „Индианец в чекмеджето“, които се превърнаха в неизменна час от библиотеките на началните училища а PARAMOUNT PICTURES  наеха Мелиса Матисън (сценарист на ИЗВЪНЗЕМНОТО); Катлийн Кенеди (продуцент на Джурасик Парк) и режисьорът Франк Оз, за да създадат високобюджете филм с изключителни визуални ефекти… да направят актьорите малки. И от там идва проблема. Историите на Банкс за чекмеджето, което магически съживява играчките е идеален за въображението на децата до 4-ти клас, но са прекалено инфантилни за всеки над 10г. Въпреки изключителното изпълнения на главното момче Омри….

p_2443

8) ‘Лемъни Сникет: Поредица от злополучия’ (2004)

Изначало режисьорът Брад Силбърлинг е трабвало да поеме първият филм за „Хари Потър“, докато с кратък „флирт“ Стивън Спилбърг не го е отблъснал. Като награда, той е получил този злополучен договор- да режисира „Лемъни Сникет: Поредица от злополучия“ по първите 3 от общо 13 книги на Даниел Хендлър. Сираците Бодлер са надзиравани от злият граф Олаф (Джим Кери). След което биват трансферирани към други ексцентрични личности, които стигат да слополучен край, като Леля Джозефин (Мерийл Стрийп), чичо Монти (Бил Конъли)… Децата използват всевзъможни хитрини за де се измъкнат от Олаф.

Сценографията на германеца Рик Хейнрих е убийствена и точно в тон със литературния първоизточник, реални декори, почти недокоснати от компютърни ефекти, която за съжаление отказва да се насочи към целевата група на филма.

eragon_ver7_xlg

7) ‘Ерагон’ (2006)

Бил е необходим един Дж.Р.Толкин, уважаван лингвист и професор в Оксфорд, както и 17 години от неговия живот за да създаде концепцията, да я завърши и напише своята трилогия „Властелинът на пръстените“. Кристофър Паолини е написал своята първа новела „Ерагон“ 15 годишен. Това ни подсказва, че е възможно да е пропуснал важни стъпки,в развитието си, като автор.  И все пак за създаването на такъв роман, на такава ранна възраст…. писателя заслужава адмирации, а кино екипът зад едноименната адаптация заслужава бой с пръчката. Къде е била главата на Джеръми Айрънс за да се включи в това безумие? Главният герой Ерагон и женският му дракон Сапфира (озвучена от Рейчъл Уайз) се бият с орди от компютърно генерирани войници, преминават през планини, заобиколени от оператори на хеликоптери…Адаптациите на останалите 3 романа от поредицата, ще трябва да останат в главите на читателите за сега. И по- скоро точно там им е мястото!  

p_9404

6)’Златният компас’ (2007)

Базиран на първия роман от трилогията „His Dark Materials“ на Филип Пулман, историята проследява съдбата на сираче на име Лира (Дакота Ричардс) и съпротивата и срещу олигархичният Магистериум (контролиран от злата Никол Кидман). Това само по себе си е достатъчно ясна алегория, въпреки сладките, говорещи Кока- Кола полярнимечки и магически животни. Проблемът идва от режисьора Крис Уейтс  (Американски пай), който не е успял да остане верен на романа, като в крайна сметка филма не задоволява никой и нищо….

Очаквайте втора част на нашата подредба, където ви очакват още 5 прекрасни романа, превърнали се в ужасни екранизации, включително „Хрониките на Спайдъруик“ и нашият неуспорим номер 1! Кой е той… следващата седмица в ЧАСТ 2-ра!