0-headПомните ли екшъните навлизащи у нас в началото и средата на 90-те? Онези, нискобюджетните, в които често главни действащи лица бяха Силвестър Сталоун, Жан-Клод Вад Дам, Долф Лундгрен, Майкъл Дудикоф, Чък Норис и още няколко корави мъжаги. Всички бяха дублирани на български.
Продуценти на много от тези експлозивни ленти са израелците Менахем Голан и Йоран Глобус, чиято компания носеше името Cannon Group. Десетилетие преди в България да се докоснем до техните взривяващи филми, в САЩ те вече са се превърнали в култ, а милиони зрители очакват новите им предложения пред големите и малки екрани.
Миналата година излезе документалнoто DVD Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films, доказващо за кой ли път, че не е задължително да влагаш космически суми в продукциите си за да оставят те незаличим отпечатък в историята на киното. И тъй като днешните филми представляват една голяма празна реклама, високоплатени актьори, непоносими CGI ефекти и изгнил сюжет, реших да ви предложа десетте най-добри заглавия на Cannon в пълния им блясък.
Затъмняваме залата. 5,4,3,2…

1-missing-in-actionMISSING IN ACTION (1984) 

Режисьор: Джоузеф Зито
Сценарист: Джеймс Брънър
Музика: Джей Чатауей
Участват: Чъй Норис, М. Емет Уолш, Леонор Касдорф, Джеймс Хонг, Дейвид Трес и др.
Резюме: Джеймс Брадок (Чък Норис) е “изчезнал по време на акция”, преживял и видял неща, които никой друг не е. Завърнал се у дома, той е преследван от кошмари и ужасите на войната. Опитвайки се да забрави всичко, Брадок е повикан от правителството да отиде на секретна мисия във Виетнам за спасяване на американски военопленници. Той е единствения шанс на хората изтезавани там, мястото което се мъчи толкова време да забрави!

2-cobraCOBRA (1986) 

Режисьор: Джордж Косматос
Сценарист: Силвестър Сталоун
Музика: Силвестър Ливей
Участват: Силвестър Сталоун, Бриджит Нилсен, Рени Сантони, Андрю Робинсън, Брайън Томпсън и др.
Резюме: Сериен убиец е по следите на красива млада жена (Бриджит Нилсен), която е единствената успяла да го види и да се измъкне жива. За закрилник и е пратен лейтенант Кобрети (Силвестър Сталоун), носещ прякора Кобра. Готов да защити невинната красавица, Кобра е готов на всичко, за да хване и премахне маниака убиец. Скоро обаче разбира, че убиецът не е един, ами цяла армия от психари на мотори, които трябва да бъдат спряни и Кобра е единственият човек, който може да се справи с тази тежка задача.

3-the-hitmanTHE HITMAN (1991) 

Режисьор: Аарон Норис
Сценаристи: Дон Кармъди, Робърт Джофрион, Гелън Томпсън
Музика: Джоел Дироуин
Участват: Чък Норис, Майкъл Паркс, Ал Уаксмън, Алберта Уотсън, Салим Грант и др.
Резюме: След преживелия си опит, с неговия бивш съдружник, Клиф Гарет (Чък Норис) се зарича да отмъсти на онези, които са го ощетили, и става наемен убиец под прикритие. Той работи за да спечели доверието, необходимо му, за да бъде приет от Сиатълска контрабанда на подземния свят, и преди всичко за да го вземат от вътре.

4-american-ninjaAMERICAN NINJA (1985)

Режисьор: Сам Фърстенбърг
Сценаристи: Пол де Милче, Гидиън Амир, Ави Клейнбърг
Музика: Майкъл Лин
Участват: Майкъл Дудикоф, Стив Джеймс, Джуди Арсън, Тадаши Ямашита, Джон Фуджиока и др.
Резюме: Джо (Майкъл Дудикоф) е войник в американската армия. Той е имал тежко детство, което бледо си спомня, но от което знае и владее перфектно бойни изкуства. Скоро Джо разбира че в казармата стават страни неща и има голяма корупция. Сержантът прави мръсни сделки с оръжия с престъпен нарко бос, който има армия от нинджи убийци, които събират пратките и убиват всеки, който се изпречи на пътя им. Застанал на пътя им и спасил красивата дъщеря на генерала – Патриша, Джо става мишена за армията нинджи, които погват него и Патриша, защото те са единствените двама, които могат да разобличат и спрат тази смъртоносна заплаха

Очаквайте част втора… скоро 🙂

Вашият коментар