24KITCHEN_Heston_Magic SummerГълъбов пай с живи гълъби, каша от охлюви и сладолед с бекон и яйца са сред

емблематичните ястия на прочутия кулинарен експериментатор

 

Преживяването ще бъде голямата награда в лятното предизвикателство

на 24KITCHEN „Кулинарни магьосници“

 

Тази есен двама от най-големите фенове на качествената и майсторски приготвена храна ще отпътуват за Лондон, където ще се потопят в магията на молекулярната гастрономия на едно от най-култовите места за подобно преживяване – ресторантът „Dinner by Heston”, притежаващдве звезди „Мишлен“. Ресторантът е собственост на Хестън Блументал- един от най-забележителните английски готвачи, звезда на 24KITCHEN, прочут по цял свят последовател на  течението „молекулярна гастрономия“.Хестън е главен герой в лятната програма на 24KITCHEN Вълшебно лято, която се излъчва всяка събота и неделя от 16:00 ч. Програмата представя три предавания на Хестън Блументал – „Хестън в търсене на съвършенството, Романтика с Хестън и Чудеса с Хестън.

Heston Blumenthal (photo credit Alisa Connan) (2)Хестън Блументал е кулинарен експериментатор, който се стреми да открие нови методи, чрез които да стимулира сетивата на гостите си, като използва абсолютна прецизност при комбинирането на различни вкусове и аромати в храната, както и във визуалното й представяне.Той не спира да въвежда иновации в кухнята в търсене на съвършеното съчетание от вкусове. В процеса на приготвяне на ястията Хестън борави с нетрадиционни инструменти и материали като пинсети, епруветки и дори течен азот. Сред емблематичните му ястия са ордьовърът „Разтопи ми сърцето“ – сърце от бял шоколад, което се разтваря  щом се полее с мидено велуте, а вътре има стриди; ябълка от гълъбов пастет, гълъбов пай с живи гълъби, фалшива супа от костенурка, каша от охлювии сладолед с бекон и яйца. Хестън се интересува от въздействието на храната върху различните сетива на човека. Той пресъздава различни исторически епохи, както и сюжети от приказки, създава емблематични ястия в огромниразмери.

Блументал притежава няколко известни ресторанта, най-старият от които е „The Fat Duck“ /“Тлъстата патица“/ в Бъркшир с три звезди „Мишлен“.Това му дава пълна свобода да задълбочи изследванията си в областта на мултисензорното възприятие на храната. Той се интересува и от начините, по които консумацията на различни видове храна се отразява върху човешкия мозък – област, в която той работи в сътрудничество с учени.

Heston Blumenthal (photo credit Alisa Connan) (1)Шанс да бъдат избраните, които ще опитат молекулярната кухня на Хестън Блументал имат всички фенове на 24KITCHEN, които се включат в новото лятно предизвикателство„Кулинарни магьосници“. Играта е свързана с летния блок на Хестън Блументал, който 24KITCHEN излъчва всяка събота и неделя от 16:00 ч.Почитателите на кулинарните експерименти и молекулярната гастрономия могат да се включат в играта на официалната фен страницана канала във Фейсбук. Играта вече е активна и ще продължи до 28 август.

Механизмът за участие е изключително лесен. Желаещите трябва първо да се регистрират  с личния си фейсбук профил и да се запознаят с правилата на играта. Всяка седмица се задават по четири въпроса, свързани с предаванията на Хестън Блументал  и с неговия специфичен стил на готвене – молекулярната кухня. Ако участниците в играта се затрудняват с отговорите, ще могат да намерят жокери в специално публикувани на сайта на 24KITCHEN статии по темата. Класираният на второ място в играта ще получи ваучер за двудневен готварски курс с един от най-добрите шеф-готвачи у нас – шеф Жоро Иванов от Гранд Хотел София. Също така, всяка седмица трима от участниците ще печелят подаръчни комплекти с марката 24KITCHEN, които включват престилка, бутилка за вода, дървена дъска за рязане и торба.

Вашият коментар