bulgarska_liubovna_lirika_coverИздателство „Изток-Запад“ пусна луксозна книжка с любовни стихове на 7 видни български поети. Изданието Българска любовна лирика. 40 стихотворения съдържа 40 от най-популярните и затрогващи любовни стихове на Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Димитър Бояджиев, Емануил Попдимитров,Теодор Траянов, Димитър Подвързачов и Христо Фотев.

В предговора на книгата на Пенчо Ковачев „Защо се самоубиват поетите“ Росен Тахов описва писателите като „най-ранимите служители на музите“, допълвайки: „За художниците има академии, където ги учат как се полагат щрихи и багри. Музикантите пишат ноти в консерватории, а актьорите се образоват в театрални школи. Школа по писателство обаче няма! Никой не може да те научи как се пише поема или роман. Словото е най-измамчивата материя в изкуството, винаги готова да се изплъзне и да те предаде. По тази причина писателят непрекъснато е разпъван от колебания и съмнения.“

Тези колебания и прочутата творческа ранимост се улавят може би най-отчетливо в любовната лирика. Антологията Българска любовна лирика. 40 стихотворения съдържа 40 от най-емблематичните и пленяващи стихотворения на някои от най-бележитите български поетични творци. В луксозната книжка намират място както „Две хубави очи“ и „Стон“ на Пейо Яворов, „Спи градът“ и „Аз искам да те помня все така…“ на Димчо Дебелянов, „Ема“ и „Лотос“ на Емануил Попдимитров, „Хармония“ на Теодор Траянов, „Песен за жената“ на Димитър Подвързачов, „Край брега“ на Димитър Бояджиев, „Колко си хубава“ на Христо Фотев и др.

Подобно на предишните книжки от поредицата, и тази е и богато илюстрирана. Художник на илюстрациите и корицата е Деница Трифонова. Подборът на стиховете е дело на Огняна Иванова.

Освен луксозната книжка Българска любовна лирика. 40 стихотворения, в поредицата „Големите малки книги“ са още „Разкази за Коледа“ от О`Хенри, „Разкази за Рождество“ на Гогол, Чехов и Достоевски, стихосбирката „Бъдни вечер“ на видни родни литературни творци, сред които Иван Вазов, Яна Язова, Дора Габе, Елисавета Багряна и др., и „27 шедьовъра“ на Хокусай.

yavorovВълшебница“, Пейо К. Яворов

Душата ми е пленница смирена,

плени я твоята душа! – пленена

душата ми е в тихи две очи.

Душата ми те моли и заклина:

тя моли, аз те гледам – век измина…

Душата ти вълшебница мълчи.

Душата ми се мъчи в глад и жажда,

но твоята душа се не обажда,

душата ти, дете и божество…

Мълчание в очите ти царува:

душата ти се може би срамува

за своето вълшебно тържество.

Вашият коментар