Издателство Сиела и VIVACOM Art Hall представят книгата и съпътстващата я фотографската изложба „БЪЛГАРИЯ – природа, човек, цивилизации“ на авторите Румяна Николова и Николай Генов.

България 1

Новата луксозна книга-албум „България – природа, човек, цивилизации“ на двамата именити творци няма конкуренция не само по своята всеобхватност, но и по качество. С 880 цветни фотографии и текстове по 192 теми, разкриващи природното, историческото и културното богатство на земята ни, тя ще е необходимост и гордост за българския дом. Изданието е двуезично – на български и английски език, и това го прави ценен подарък и за приятели и партньори зад граница.

Румяна Николова и Николай Генов са познати от десетте им книги, в които са събрали своите пътища из четири континента. Пристрастени неизлечимо към пътуването, те се стараят да заразят колкото може повече хора с вируса на любопитството към света. Убедени са, че на път тръгва най-добрата част от човека – неспокойната, освободената от капаните на бита, отворената за различното и непознатото, жадната за ново знание и за висок полет.

Повече информация за книгата можете да прочетете на: http://bulgaria-book.com/

Официалното откриване на изложбата е на 12 февруари от 19:00 часа във VIVACOM Art Hall / ул.Ген. Гурко 4/ със специалното участие на неповторимата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

CaptureЗагадъчно море, величествени планини, кристални езера, древни крепости и уникални съкровища. Следи от първите хора, бродили из европейския континент, от първото обработвано злато в света, от тайнствени ритуали и мистични традиции. Скални феномени, минерални извори, обиталища на редки животни и магистрали на прелетни птици. Топли, дружелюбни хора, китни села и гостоприемни градове, съхранили миналото и гледащи към бъдещето.

Това е България.

A mysterious sea, magnificent mountains, crystal lakes, ancient fortresses, and unique treasures. Traces of the first humans ever to settle on the European continent, of the first worked gold in the world, of secret rites and traditions shrouded in mystery. Rock phenomena, mineral springs, habitats of rare species, and routes of bird migration. Warm, hospitable people, picturesque villages, and welcoming towns that keep in touch with their past but look to the future.

This is Bulgaria.

БЪЛГАРИЯ – природа, човек, цивилизации

Rimskata_Kastra_MartisЧовекът е оставил следи от всички свои възрасти в земята на днешна България. А природата я е избрала за сцена на своите шедьоври. Събрала е на миниатюрна площ море, реки, кристални езера и десетки планини, плодородни долини, уникални скални феномени, множество минерални извори, съхранени девствени обиталища на редки животни и прелетните магистрали на птици…

В тази книга ще намерите много причини да изправите със самочувствие глава пред света. Много основания за гордост се съхраняват в българските музеи. Немалка част от това богатство показваме на страниците й, наред с шедьоври на природата, архитектурата и изкуствата в нашата земя.

От книгата ще узнаете, че най-старите следи от първите хора в Европа са открити в пещерата Козарника, край Белоградчик и са на възраст повече от  1,4 милиона години. На територията на българските земи се е развила най-блестящата, а и най-старата от европейските праисторически цивилизации. Доказват го находките от над 400 селищни могили, част от които са представени в книгата.

Ще видите най-старото познато обработено злато на земята – от Варненския халколитен некропол, плод на ранната цивилизация, която предхожда Месопотамия и Древния Египет поне с хилядолетие. Към това ще добавим и първите медни рудници, най-старите солници и най-древната каменна архитектура, както и най-старите протописменост и календарни представи на континента…

Древните, исторически доказани обитатели на Балканите – тракийски племена, в дълъг период от време развиват тук своята култура. Гърците възприемат и преосмислят част от техните богове, а по-късно ги „припознават” като свои и древните римляни. От траките в днешна България са останали мегалитни светилища, селища, десетки хиляди тракийски могили с погребения и ценни златни и сребърни съкровища, които обикалят света и обират възторга му. Много от тях са представени в книгата. Също както и останките от колониите, които Древна Гърция създава по Черноморския бряг, от градовете и крепостите, които по-късно Римската империя изгражда из земята ни.

В огнището на България времето забърква магическа смес от цивилизации. През IV в. в земите й се заселват вестготите. Постепенно и славянски племена правят тук домовете си. А през VII в. прабългарският кан Аспарух принуждава Византия да признае първата българска държава. Неговите наследници я разширяват и установяват хегемонията й на Балканския полуостров като една от трите велики сили на Европа през IX в. заедно с Византийската и Франкската империя.

В книгата ще видите също важни български ръкописи, които световни музеи и библиотеки причисляват към своите най-големи ценности, „Тайната вечеря“, създадена век и половина преди Леонардовия шедьовър край Иваново, граничният вал на някогашна България – Еркесията край Ямбол, който засенчвал с дължината си знаменития Адрианов вал и загадъчните и уникални трапецовидни ниши в Източните Родопи.

Макар да нямаме „световни рекордьори” сред природните феномени, книгата ще ви убеди, че заслужено изумителното им многообразие нарежда България сред страните, в които може да се види най-пъстра картина от шедьоври на Създателя. Ще се запознаете с „белите сватби“ в Рибново, „мъжкото хоро“ в Калофер, кукерските празници. Десетки племена и народи, които са я избирали за свой дом, са оставили не само материални следи, но и уникални обичаи и вярвания и „живата вода” на традициите освежава и днешния й ден. Най-древната европейска държава влива в могъщия дъх на Стария континент своя вечно млад дух.

                                                                       Румяна Николова, Николай Генов

 

 

Вашият коментар