Fast & Furious 7 BG posterЕ, свърши се.  Смъртта на Пол Уокър насред снимачния период беляза Бързи и яростни 7 за винаги и го остави в хорското съзнание да пулсира далеч преди премиерата му. Каскадите? Джейсън Стейтъм? Вин Дизел? Колите и високите скорости? Не!!! Последната гонка на Пол Уокър бе критичния катализатор на зрителското внимание и бомбата, която избухна за да закове дори и НЕ феновете на поредицата пред кино екрана.

Бързи и яростни 7 е феномен. Филм с цифрата седем в заглавието си означава бавна и сигурна смърт, изчерпани идеи, липса на оригиналност и нищо ново, което да предложи, след като се е похабил в шест предходни филма вече. Този филм, троши и преобръща представи по начин, по който НИКОЙ друг не го е правил до сега. Бързи и яростни 7 е най- добрият филм от поредицата до момента. Той отива далеч отвъд рамките, отвъд това което е марката БЪРЗИ И ЯРОСТНИ. Филмът отива в сърцето. Неговият финал… е нещо за което ще говоря в края на тази публикация.

ewret

Филмът съдържа толкова много, толкова много и на толкова различни нива, че за да го обхвана, ще ми трябва една 8 странична рецензия, която нямам право да си позволя. Никой не отделя време да изчете осем страници от някоя статия. Този екшън, стартира изумителна сцена и монолог от Джейсън Стейтъм и една болница. След което виждаме резултатите от това как той е влязъл в тази болница и ни увисват ченетата за първи път. Минаваме през първите кадри с Доминик Торето и Лети… кадри, изпълнени с лека носталгия, по отминалите части, спомени за началото, за race wars, за миговете в които Лети е била…. Лети и е помнела всичко. Следва епичен сблъсък между Скалата и героят на Стейтъм. И то какъв!!! Тези двама титани ужасно много напомняха на силата и мощта от битката между два терминатора. Следва един взрив, едно погребение и фабулата е заплетена. Какво в същност се случва?!

След като обезвредиха своя враг Оуен Шоу в предишната част на поредицата Бързи и яростни 6, Доминик Торето, Браян О’Конър и останалите от екипа вече могат да заживеят отново в Съединените американски щати, но друга опасност е надвиснала над спокойния им живот. Сюжетът на филма се развива около отмъщението, което братът на Шоу, изигран от Джейсън Стейтъм, ще търси, зареди смъртта на по-малкия си роднина. В тази част ще стане ясно за смъртта на един от главните герои – Хан, за която екипът ще се опита да отмъсти на тези, които са я причинили.

vin-diesel-and-michelle-rodriguez-furious-7-still

Има няколко сцени, които ще обърнат вътрешностите ни и ще смачкат сърцето ни от напрежение. Битката на Хобс и Шоу, първият сблъсък на Торето и Шоу, изумителното спасяване на Рамзи, което безспорно е една от най-силните и продължителни екшън сцени, които са се появявали на екран, всички сцени в Дубай- от появяването, през речта на Роман (Тайрийз Гибсън), женския бой между Лети и „военачалничката“, открадването на колата и летенето между кулите, гонката през улиците на Ню Йорк и разрушителният дрон, финалният сблъсък между Торето и Шоу. Повярвайте ме изреждайки така, тези ключови сцени не издавам нищо. Не издавам дори капчица от тях. Една малка частичка може би сте видели в трейлърите и откъсите, но нищо не ви е подготвило за финалния вариант.

Изумителен саундтрак. Толкова зареждащ и наелектризиращ сцените, в които музиката е изведена на преден план, че след филма мнозина от вас ще се приберат и започнат да търсят парчетата онлайн.

Истинско операторско майсторство. ИСТИНСКО. В един такъв филм операторът има ключова роля, да не те лиши и от най малкия детайл в екшън сцените, да нагнети юмручния бой с изумителни похвати от обърната камера, до движение по релси, до… нямам думи какво още.

1401x788-Screen Shot 2014-11-01 at 4.54.35 PM

Изумителен монтаж. Толкова насечен, толкова яростен, че точно монтажът е основна движеща сила на екшън епизодите. Скоростното влизане от кадър в кадър, бързата смяна на гледни точки създават впечатление за непрекъснатост на движението и изумителна бързина. Но монтажът е точно толкова бърз, че да успеем да уловим всеки детайл и няма дори един кадър, който да се смени по-бързо от нужното.

Колите – лъскави резачки, хромирани външности, изчистена визия и жадни за скорост. Джеймс Уан е режисьорът, който връща колите в Бързи и Яростни, които сякаш бяха позачезнали след първия филм и фокусът се бе пренесъл върху героите. Тук има  абсолютен баланс и точно нужната консистенция от коли, екшън, силни персонажи и истински тестостерон.

Филмът не се описва. Той не се коментира, резюмира или попада в рамките на рецензия. Този филм, този визуален шедьовър и образец за качествен екшън (а и не само това), трябва да се гледа, усети, преживее.

И след свитото сърце, и напрежение, което ще ви гони през целия филм, идва… този финал. Големият въпрос. Ще умре ли героят на Пол Уокър и как ще завърши всичко?

АКО НЕ СИ ГЛЕДАЛ ФИЛМА И НЕ ИСКАШ ДА СИ РАЗВАЛИШ УДОВОЛСТВИЕТО ПРЕСКОЧИ ТОЗИ АБЗАЦ, ДО КРАЯ НА СПОЙЛЕРА!!!

Всяка зала, всяка прожекция на Бързи и яростни 7 ще се пълни със сълзи. Мъжки сълзи. Истински сълзи. Може би и други. Но мъжки. Силни. Защото само един мъж, може да усети загубата и какво се е откъснало от сърцето на Вин Дизел със смъртта на Пол Уокър. И двамата актьори имат неравна кариера но след първия Бързи и яростни, те станаха неразделни приятели. Те станаха братя. Сега братята са разделени. И Вин Дизел увековечи своя брат Пол с този финал.

Цялата сцена на плажа е толкова емоционално заредена, дори откриващата я песен, ни подготвя за предстоящия емоционален колапс. Никой нищо не казва. Просто гледаме Брайън, Миа, техния син и знаейки за предстоящото им второ дете, картинката става пълна. Семейството. Винаги е било заради семейството. Нищо друго няма значение. Брайън няма да умре. Той ще живее вечно. Той ще се отдаде на своето семейство и ще бъде запомнен с това. Всички приятели на плажа пълнят очите си със сълзи защото Брайън е единствения, създал живот, създал семейство и е истински щастлив от това. И Доминик си тръгва. Поема отново на път. Със своята кола. И спира на кръстопътя, а до него застава друга кола. От там се усмихва Брайън. Това вече не е Брайън. Това е Пол. Пол Уокър. Братът, с който са израсли. Братът, който Вин Дизел загуби по такъв нелеп начин и толкова рано. И те поемат по пътя отново заедно. Пол е в бяла кола. И отново кара рамо до рамо със своя брат. За един последен път. И започват ретроспективни кадри на това, какво тези двама мъже са изживели заедно. Колко много е то. И на техния фон, върви монологът на Торето. Не! Вървят думите на Вин Дизел, към неговия брат. Няма да ги споделя. Отидете в кино салона. Изживейте ги. Накрая той казва „И ти винаги ще бъдеш мой брат“. Пътищата им се разделят. Пол в своята бяла кола продължава в една посока а Вин Дизел друга. Камерата проследява Пол в неговата бяла кола, докато той се губи зад хоризонта. Край.

КРАЙ НА СПОЙЛЕРА, МОЖЕШ ДА ПРОДЪЛЖИШ ДА ЧЕТЕШ

paulwalker-129961

Лампите светват. Залата оживява. Всички са безмълвни. По лицата на мъжете около мен има сълзи. По моите също. Иска ми се да започна да ръкопляскам, да кажа нещо, да изразя някаква емоция. Не го правя. Не мога. Всички мълчат и бършат очите и лицето си. Думи не са нужни. Просто трябва да се потопиш в сърцето си. Да изживееш тази емоция. Да благодариш на Вин Дизел, че е споделил своите чувства и е излял своя трибют пред теб. Това бе неговата сцена. Неговият начин да почете Пол. И той успя. По начин, по който и най-силните филми не са успявали.

Браво Вин.

На финалът виждаме Бял екран, на който пише „For Paul“. Не Уокър. Просто Пол. Друго не е нужно.

Поклон. Ще го помня дълго…

4 коментари

  1. :D:D:D Дори да си затворим очите колко неграмотно е написана статията, нивото на анализ е като на някой завършващ в момента 8 клас. Всъщност и правописа също…детският труд не е ли регулиран от закона?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here