Child44_Poster_BG_683x990.aiХоливудският драматичен трилър „Дете44” падна под ударите на цензурата на Министерство на културата в Русия и беше спрян от излъчване два дни преди световната му премиера. Лентата, която bTV Studios разпространява за България от днес, беше обявена за „исторически и идеологически неточна”. Според анализ на в. „Гардиън” докато министерството твърди, че дистрибуторът е решил да не пуска филма, експертите в индустрията заявяват, че подобен ход би бил безпрецедентен и предполагат, че това е пореден случай, в който държавната институция се намесва и блокира културен проект. Изданието припомня, че директорът на сибирската опера наскоро беше уволнен след като постави произведение на Вагнер с противоречиви образи на Исус Христос.

Историята на „Дете44” се развива около издирването на сериен убиец в началото на 50-те години на ХХ век и е заснета по едноименния роман на британския автор Том Роб Смит. Авторът заявява, че книгата му е базирана на историята на реалния масов убиец Андрей Чикатило, въпреки че действието се развива десетилетия преди да бъдат извършени престъпленията. Лентата трябваше да направи своята премиера в Русия в края на седмицата, но в сряда сутринта мистериозно изчезна от графиците. Според властите в страната е „неприемливо да се показва подобен филм в навечерието на 70-та годишнина от победата”. В изявлението обаче не бяха посочени конкретни примери за това, което министерството счита за изкривявания в историята.

 
CH44_D21-4703.CR2

„Гардиън” цитира и Джони О`Рейли, ирландски режисьор, който ще представи по-късно тази година „Moscow Never Sleeps” – игрален филм, заснет в Москва. Според него по-голямата част от цензурата в руския кино свят всъщност е авто цензура, а продуцентите и дистрибуторите са наясно, че ще получат големи бюджети за „военни филми, прославящи героични дела”, но трябва да избягват критики към руската ортодоксална църква и Путин. О`Рейли коментира, че според регулациите финансирането отива за „патриотични филми”, но налагането на цензура е по-скоро на случаен принцип.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here