noshta-v-koyato-kuklataНа 20 октомври за първи път на български излизат книгите                  „Нощта, в която куклата оживя“ и „Морското чудовище“.                               Те са част от  поредицата Goosebumpsедна от най-продаваните детски серии на всички времена, преведена на 32 езика. Страховитите и забавни истории на Р.Л. Стайн са продадени в 400 млн. екземпляра и вписани в „Книгата на рекордите на Гинес“. По серия  Goosebumps има и телевизионна адаптация.

За автора

Р. Л. Стайн казва, че има невероятна професия: „Работата ми е да плаша децата!“ Той споделя, че целта му е да покаже на децата, че може да четат и да се забавляват едновременно.

Р. Л. Стайн започва да пише, когато е на девет години и досега не е спрял. Първите му книги са хумористични, по-късно започва да създава страшни истории. Големият му успех идва с поредицата Goosebumps, която бързо го превръща в един от най-популярните детски автори.

Стайн живее в Ню Йорк със съпругата си Джейн и кучето им Мини. Синът им Матю е композитор и музикант.

За поредицата

Поредицата Goosebumps излиза за първи път през 1992 и бързо става популярна по целия свят. Тя е една от най-продаваните детски серии на всички времена, вписана в „Книгата на рекордите на Гинес“. Преведена е на 32 езика и по нея има телевизионна адаптация, която води класациите за детски предавания в САЩ три поредни години.. В България теленовелите са излъчвани по БТВ през 2002 г.

Страховитите и забавни истории на Р.Л.Стайн са продадени в 400 млн. екземпляра и не спират да очароват малките читатели в цял свят.

„Нощта, в която куклата оживя“

Крис и Линди са близначки, на които им е писнало да делят всичко: външността, стаята и дори приятелите си.

Линди намира захвърлена на боклука кукла и решава да я запази за себе си. Тя я кръщава Шляпи и започва да си играе с нея. Крис позеленява от завист: защо сестра й винаги получава най-хубавите неща? Ами тя? Как само й се иска да има своя кукла, за да даде на Линди да се разбере!

Желанието й се сбъдва и Крис се сдобива с Мистър Як! Той изглежда точно като Шляпи, но изведнъж започват да се случват странни неща. Ужасяващи неща, от които те побиват тръпки. Възможно ли е Мистър Як да е оживял и да е в основата на всичко?

morskoto-chudovishte„Морското чудовище“

Не влизай във водата!

Били и сестра му Шийна прекарват лятната ваканция с чичо си – д-р Дийп, на изследователски кораб в Карибско море. Той е морски биолог, който изучава навиците на рибите и търси нови подводни видове. Били обожава приключенията и мечтае един ден да стане световноизвестен морски изследовател. За разлика от скучната си сестра, която няма и грам въображение.

Палубата на кораба е идеална за игра и хващане на тен. Били и Шийна трябва да спазват само едно правило: да стоят далеч от кораловия риф. Под неговата повърхност се спотайва нещо голямо, опасно и люспесто. Нещо, което неустоимо привлича Били…

Р. Л. отговаря на най-задаваните въпроси

Не се плаша от филмите на ужасите, напротив – смея се от сърце!

В: Защо реши да пишеш страшни книги? Има ли определен филм или сериал, който те вдъхнови?

О: Винаги съм харесвал страшни филми и книги. Когато бях на около осем или девет започнах да чета комикси на ужасите. Казваха се „Гробница на ужасите“ и „Истории от криптата“. С брат ми  обожавахме филмите на ужасите и гледахме всеки един на кино! Не се плашехме –  напротив, смеехме се от сърце.

В: От къде ти хрумват идеи за историите? От неща, които са ти се случили действително ли? Или от сънищата, кошмарите или мечтите ти?

О: От всевъзможни места. Но повечето от идеите ми са  в следствие на заглавието. Първо се опитвам да измисля много добро заглавие. , защото тоо ме води към историята. Между другото никога не ми е хрумвала идея отсънищата ми– те са пълна скука!

В: Някога виждал ли си призрак?

О: Никога не съм виждал призрак – но продължавам да се оглеждамJ!

В: Ако можеше да бъдеш герой от книгите си, кого би избрал и защо?

О: Шляпи, злата кукла от Goosebumps. Защото дори убийството му се разминава безнаказаноJ.

В: На колко години беше, когато разбра, че искаш да станеш писател?

О: На девет. Започнах да пиша разкази и книги с шеги – и се чувствах страхотно! Майка ми ме молеше да изляза и да играя. Не можеше да ме изкара от стаята ми. Аз просто продължавах да пиша.

В: От какво се страхуващ? Имаш ли фобии?

О: Имам една фобия – не мога да скачам във вода. Трябва да стъпя в плувен басейн, не мога да скоча или да се гмурна. На племенниците ми им е много смешно, че страшен тип като мен го е страх да скочи в басейн.

В: Идват ли деца в къщата ти на Хелоуин? Какви лакомстваобикновено им даваш?

О: Децата идват в апартамента ми в Ню Йорк, защото имам скелет и купа с очи и още много страшни неща. Освен сладките, винаги им подарявам и екземпляр от моите книги.

В: Ако можеше да си животно за седмица, кое животно би избрал и защо?

О: Бих бил тюлен в зоопарка в Сентръл парк. Хранят ги с купища риба и могат да си плуват цял ден.

В: Случвало ли ти се е, когато пишеш книгите си, да изплашиш самия себе си?

О: Не ми се е случвало, но се надявам да съм ужасил другите!

В: Имаш ли някакъв съвет за млади писатели?

О: Да, пишете всеки ден. Само абзац или два. Водете си дневник. Така винаги ще пишете.

В: Ако не си изкарваше хляба като писател, какво би правил?

О: Нямам представа. Всичко, което някога съм правил, е да пиша.

 

 

Вашият коментар