Асасините се водят от няколко основни принципа, като един от тях е от първостепенно значение: те действат в тъмнината, за да служат на светлината. „Основният им похват е да са на невидими пръв поглед, – продължава Кроули. – Те са много добри в прикриването си. Силнатаб им страна е сливането им с група хора, сред която да създадат огромен хаос, тъй като никой не е очаквал да бъдат там.“

Асасините са отдадени да защитават свободната воля, докато интересите на тамплиерите са власт и подчинение на независимите народи. „Тамплиерите искат ефективно да контролират всичко, да правят живота предвидим и премахват всички възможни рискове, – казва Кроули. – Това е много тоталитарен подход.”

Изключителното внимание към историческия детайл, е нещото което помогна на Assassin’s Creed да се превърне в събитие сред геймърите. Това е водещо и при оформяне на новия филм, споделя Кроули – да се използват историческите факти за водеща светлина при изграждането на зашеметяващи декори и снимачни площадки. „Този фокус ни накара да свършим страхотна работа по отношение на костюми, оръжия и бойни стилове, – казва той. – Едно от най-вълнуващите неща, които направихме за филма, бе пресъздаването на  историческото auto-da-fe, когато по време на испанската инквизиция постоянно се арестуват и горят хора на клада. Това е начин да се демонстрира власт и контрол, и управляващите да се отърват от тези, които считат за еретици. Бе нужна огромна изследователска работа и много усилия от всички наши екипи, за да го пресъздадем точно.”

Именно чрез историческото изследване на Испания от 15-и век и на самата игра, Кързел намира света на филма. „Не бях запознат с играта, – казва той. – Но бях доста впечатлен от нивото на детайлност, усилията и страстта в нея. Тя притежава историческа цялост и за мен не е просто едно забавление. Усеща се силно единство на всички елементи – разказ, визия, звук и култура. Беше много вдъхновяваща. Взехме идеи, които започнахме да развиваме, точно както ако адаптирахме книга – кое е най-интересното нещо тук, кои са нашите герои и какъв е техния път?”

Режисьора обръща внимание и на най-малкия детайл за да направи историята достоверна и жива. Това желание води до решението историческото действие по време на Инквизицията да се постави с испаноговорящи актьори. „Бяхме твърдо решени да накараме публиката да повярва, че този свят и тези герои съществуват, – добавя Кързел. – Исках да бъде невероятно и завладяващо преживяване, което комбинира екзотични светове с динамични екшън сцени.”

Вашият коментар