19kingsmanKingsman: Тайните служби иронизира самонадеяната сериозност на шпионския жанр, разказвайки историята на шпионин джентълмен, който взема обикновено дете от работническата класа под крилото си и го обучава в изкуството на шпионажа. В основата е преходът на хлапето между от обикновено улично съществуване към тайнствения свят на приключения с изключително висок залог. „Филмът е смесица от всичко, което съм научил от предишните ми проекти –  Две димящи дула, Гепи, и Лейър кейк, които бяха гангстерски филми, кактo и от комикс филмите Шут в г*за и Х-Мен: Първа вълна.“ – отбелязва режисьора и сценарист Матю Вон.

Съсценаристът Джейн Голдман добавя: „Матю много обича филмите за Джеймс Бонд и с Kingsman: Тайните служби се потопи в любимия си жанра, като в същото време прави нещо ново. Той от от години говори за идеята си да направи шпионски филм –– още когато работихме върху Звезден прах (2007).

kingsman-the-secret-service-review-a-spy-film-that-s-one-of-a-kind-1f30ca4b-7d04-4902-8947-e19f7ccb16ef

На снимачната площадка на Шут в г*за, Вон и автора на комикси Марк Милър, нахвърлят концепцията за следващ проект, който по-късно ще стане Kingsman: Тайните служби. „Идеята и на двамата бе да проследим как се става елитен шпионин, но фокусът да падне върху малко вероятен кандидат“, – казва Милър.

Милър разказва на Вон статия във вестник, която разкрива, че режисьорът на първия филм за Бонд Терънс Йънг, привлякъл за главната роля в Др.Но Шон Конъри против волята на автора на 007 Ян Флеминг. Писателят виждал своя агент по-скоро да бъде изигран от Джеймс Мейсън или Дейвид Нивън. Милър казва : „Йънг осъзнал, че най-важната му задача е да превърне Конъри, този груб шотландец, в джентълмен. Преди да започнат снимките на филма, той го завел при шивача си, в  любимите си ресторанти, и в общи линии го научил как да се храни, да говори, и да се облича като джентълмен шпионин.“

С този разговор започна създаването на Kingsman: Тайните служби, но ще отнеме още няколко години преди Милър да започне да работи върху графичния роман Secret Service, който служи за основа на филма. Авторът се колебае дали действието да се развива в Америка, но Вон настоява да запазят историята в Англия. Милър разбира че, ще трябва да намери британски илюстратор, който са успее да улови фините класови разлики.

kingsman-secret-service-2

И веднага в ума му изниква името на Дейв Гибънс – легендарен илюстратор, известен с работата си върху Watchmen с Алън Мур. Милър си спомня как се е редил на опашка в продължение на четири часа, за да получи автограф от Гибънс като 17-годишен фен на комикси, и още пази топъл спомен за своите 15 секунди време лице в лице с него. Година по-късно, Милър, все още ученик, пише на Гибънс писмо, в което споделя, че иска да бъде комикс писател а Гибънс да работи върху неговите идеи.

„Написах на Марк много учтив отговор и му казах: „Сега може би не, но в бъдеще кой знае. – спомня си Гибънс. – Минаха години и дойде време да се срещнем отново. Вече бях голям фен на работите му, и се разбрахме да си сътрудничим в някой проект.“

Вашият коментар